Valodnieki joprojām ir neizpratnē par valdības šonedēļ pieņemto lēmumu Eiropas Savienības (ES) vienoto valūtu dēvēt par "eiro" nevis "eiru", aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) terminoloģijas komisijas vadītāja Valentīna Skujiņa.

Viņa uzsvēra, ka valdības argumenti, pieņemot šo lēmumu, bijuši aplami. Nododot pilnvaras Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisijai, nepareizs esot bijis apgalvojums, ka valūtas nosaukums nav termins, tādēļ ar to neesot jānodarbojas terminoloģijas komisijai.

Valdības sēdē, kad tika pieņemts izšķirošais lēmums, piedalījusies arī Skujiņa, taču valodas ekspertu viedoklis neesot jautāts.

Nevietā esot arī pārmetumi par lēmuma nesaskaņošanu ar valodas ekspertu komisiju. Skujiņa norādīja, ka arī pati darbojas šajā komisijā, un pirms lēmuma pieņemšanas par lokāmās formas "eira" ieviešanu nobalsojuši arī komisijas locekļi.

Pieņemot lēmumu, norādīts, ka "eiro" forma pieņemama sociolingvistisko apsvērumu dēļ - valodā tā jau tiek lietota. Skujiņa uzsvēra, ka pirms vārda "eiro" ierakstīšanas vārdnīcās, bijis jākonsultējas ar Terminoloģijas komisiju, jo Valsts valodas likums nosaka, ka termini lietojami pēc to apstiprināšanas LZA Terminoloģijas komisijā.

Pret Terminoloģijas komisijas pieņemto lēmumu pretdarbība sākusies tikai pēc tam, sacīja Skujiņa. Terminoloģijas komisija arī izjutusi spiedienu mainīt lēmumu. Viņa ir pārsteigta, cik daudzas institūcijas vērsušās pret.

Skujiņa uzsvēra, ka neesot nodarīts kaitējums, pieņemot lietošanā vārdu "eiro". Lielākā problēma esot izjauktā vienotība terminu oficiālajā lietošanā un pēdējā laikā parādījusies vēlme dažādi traktēt Valsts valodas likuma normas, ko izraisījusi valdība, pieņemot likuma normām neatbilstošu lēmumu.

Pēc Skujiņas teiktā, veselu gadu bezdarbīga ir bijusi Valsts valodas ekspertu komisija, kuras vadītāja jau pagājušajā gadā atkāpās no amata.

Skujiņa valdības pieņemto lēmumu uzskata par politisku un norāda, ka Valsts valodas ekspertu komisija, kas ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā, savā ziņā arī atrodas politiskā pozīcijā.

"Ja nav pamatota iemesla, kāpēc pieņemt vārdu "eiro", nav saprotams, kāpēc jāizmato aplami pamatojumi," norādīja Skujiņa. Turklāt neesot skaidrs, kas notiks turpmāk, un vai par katra termina lietojumu tagad lems divas komisijas.

Patlaban LZA Terminoloģijas komisijas locekļi atrodas vasaras atvaļinājumā, tādēļ arī valdības lēmums komisijā vēl nav apspriests.

Jau ziņots, ka 26.jūlijā valdība pieņēma lēmumu, ka turpmāk oficiālais ES vienotās valūtas nosaukumu latviešu valodā būs "eiro", nevis "eira".

Valsts kancelejas speciālisti iepriekš norādīja, ka LZA Terminoloģijas komisija noteikusi, ka ES valūtas nosaukumam Latvijā ir jābūt "eira", nevis "eiro" un tāds lēmums ir publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Ministru kabinetam neesot tiesību lemt Terminoloģijas komisijas vietā.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (JL) iepriekš valdības sēdē skaidroja, ka "eiro" nav termins, bet vispārlietojams vārds un tā mainīšana nav Terminoloģijas komisijas kompetencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!