Foto: stock.xchng
Hemofilijas pacienti aptiekās nevar saņemt nepieciešamās zāles asiņošanas apturēšanai, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai".

Hemofilija ir ļoti smaga iedzimta slimība, un asiņošanas gadījumā 10–15 minūšu laikā nekavējoties jāveic zāļu injekcija, lai to apturētu.

"Akūtas asiņošanas gadījumā pacientam maksimāli ātri jāveic faktora injekcija, lai asiņošanu apstādinātu un neveidotos lielā hematoma. Ja asiņošana turpinās, tas var būt bīstami slimnieka dzīvībai," situāciju, kādā ikdienā dzīvo hemofilijas pacienti, raksturo profesore Hematologu asociācijas prezidente Sandra Lejniece. Hematologi saņēmuši informāciju, ka zāļu nav un būs tikai pēc divām nedēļām.

"Šī ir kritiska situācija un slimniekiem arī dzīvību apdraudoša," uzsvēra Lejniece.

Latvijas Hemofilijas biedrības vadītāja Baiba Ziemele atzina, ka šī nav pirmā reize, kad Latvijā nav pieejams vienīgais valsts kompensējamais medikaments. "Hemofilijas pacienti ir bezizejas situācijā," viņa teica.

Izdevums skaidro, ka hemofilija ir asins recēšanas traucējumi, visbiežāk iedzimtas slimības, ģenētiski mantotas no vecākiem. Cilvēkiem, kuru asinīs trūkst konkrēts faktors, neveidojas asins trombs un asiņošana ieilgst. Šī slimība ir vidēji mazāk smaga nekā citi asinsreces traucējumi.

"Latvijā visus pēdējos gadus ir lielas problēmas ar medikamentu nodrošinājumu hemofilijas pacientiem – jau ilgstoši Latvijas Hemofilijas biedrība klauvē pie atbildīgo dienestu durvīm, aicinot pārskatīt hemofilijas ārstēšanas principus, lai pacienti saņemtu Eiropas un pasaules vadlīnijām atbilstošas zāles pietiekamā daudzumā," ziņo laikraksts.

Turklāt dažādu apstākļu rezultātā, piemēram, valstij jāapmaksā lētākie iespējamie medikamenti, no aptiekām vispār zāles pazūd, kā tas ir noticis arī tagad.

Līdz ar to hemofilijas pacientiem nevar ne izrakstīt zāles, kuras tiek kompensētas bērniem hemofilijas pacientiem, ne arī risināt jautājumu par citu zāļu piegādi Latvijai, jo tās nav kompensējamo zāļu sarakstā.

Latvijas Hematologu asociācija vērsusies Nacionālajā veselības dienestā un Veselības ministrijā ar aicinājumu situāciju risināt. Biedrība saņēmusi atbildi no Veselības inspekcijas, ka viens no medikamentiem būšot zāļu lieltirgotavās no 18. jūlija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!