Foto: DELFI

Janvāra beigās Latvijas pašvaldību iedzīvotāju parāds par apkuri sasniedzis kopumā 39,67 miljonus latu, ceturtdien žurnālistiem norādīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

Viņš informēja, ka šā gada janvāra beigās iedzīvotāju parāds par apkuri ir krietni lielāks nekā pērn, kad tas bija 31,75 miljoni latu.

Jaunsleinis arī pastāstīja, ka Latvijas novados iedzīvotāju parāds par apkuri no 11,34 miljoniem latu pērn janvārī šogad ir pieaudzis līdz 16,42 miljoniem latu. "Būtisks parādu apmēra pieaugums novados norāda uz to, ka to ekonomiskā attīstība nav transformējusies cilvēku makos," sacīja Jaunsleinis.

Savukārt lielajās Latvijas pilsētās iedzīvotāju parāds par apkuri šā gada janvāra beigās ir sasniedzis 23,49 miljonus latu, kas ir par 3,08 miljoniem latu vairāk nekā pērn janvāra beigās.

Jaunsleinis norādīja, ka lielo parādu apmēra pieaugumu ietekmējuši lielie rēķini par siltumapgādi decembrī, kā arī tas, ka cilvēku maksātspēja pēdējā laikā nav pieaugusi.

LPS priekšsēdis arī prognozēja, ka lielo siltuma parādu dēļ palielināsies iedzīvotāju skaits, kas lūdz dzīvokļu pabalstu, un tas varētu radīt problēmas siltumapgādes uzņēmumiem norēķināties par izejvielām siltuma ražošanai. "Pagaidām mēs redzam, ka ir pieauguši apkures rēķini un ir palielinājies parādnieku skaits, taču, kā pieaugs pieprasījums pēc dzīvokļu pabalstiem, mēs redzēsim vēlāk. Jāuzsver ‒ lai gan manā rīcībā nav informācijas, ka kādam no siltuma ražotājiem būtu problēmas norēķināties par siltumu, domāju, ka var nākties izskatīt iespēju kreditēt siltuma ražotājus," klāstīja Jaunslienis.

Viņš arī atzina, ka pašlaik lielā pievienotās vērtības nodokļa dēļ valsts par siltumu iekasē vairāk, savukārt pašvaldībām lielie siltuma rēķini nozīmē lielākus izdevumus, jo pieaug iedzīvotāju pieprasījums pēc pabalstiem.

Jau ziņots, ka Latvijā decembrī būtiski pieauguši apkures rēķini ‒ augsto tarifu un zemākas gaisa temperatūras dēļ tie ir par 60‒70% augstāki nekā 2011.gada decembrī. Siltumapgādes uzņēmumi arvien biežāk saņem iedzīvotāju sūdzības par dārgajiem rēķiniem un lūdz maksājumu termiņu pagarinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!