Foto: LETA

Daugavpils reģionālajā slimnīcā izveidotas 20 jaunas gultasvietas, kas paredzētas Covid-19 pacientu ārstēšanai, liecina izskatīšanai valdības sēdē otrdien, 31. augustā, iesniegtā Veselības ministrijas (VM) prezentācija.

Nedēļas laikā par 10% palielināts Covid-19 gultu skaits, proti, no 202 uz 222, proti, Daugavpils slimnīcā esošo Covid-19 gultasvietu skaitu palielinot par 20. No 222 gultām 167 paredzētas pacientiem ar vidēji smagu slimības gaitu, bet 55 – pacientiem ar smagu slimības gaitu jeb Covid-19 pacientu intensīvās terapijas gultas.

Kā vēsta VM, 30. augustā bija aizņemti 68% Covid-19 gultu, bet periodā no 23. augusta līdz 29. augustam – 50%. Tāpat līdz pirmdienai bija aizņemti 45% Covid-19 intensīvās terapijas gultu, bet 75% aizņemtu gultu bija Covid-19 nodaļās.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) valdības sēdē iepazīstināja arī ar potenciālajām hospitalizācijas dinamikas prognozēm. Ja hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits slimnīcās pārsniedz 500 pacientus, tad tas sāk ietekmēt pārējo pakalpojumu sniegšanu, ir ierobežota hronisko pacientu aprūpe, kā arī dienas stacionāru darbs. Tāpat Covid-19 pacienti tiek izvietoti arī reģionālajās slimnīcās.

Šis rādītājs provizoriski varētu tikt sasniegts septembra otrajā pusē.

Savukārt, ja stacionēto Covid-19 pacientu skaits pārsniedz 800, tad ir prognozējama ārkārtas situācija medicīnā, kā tas jau bijis arī pērn, sacīja Pavļuts, piebilstot, ka tad tiktu ierobežota plānveida pakalpojumu sniegšana un sāktos pacientu pārvietošana starp slimnīcām.

Ja stacionēto pacientu skaits pārsniegtu 1100, tiktu ietekmēta neatliekamā un akūtā palīdzība, lai glābtu dzīvību un novērstu invaliditāti, kā arī notiktu pacientu prioritizēšana. Slimnīcas būtu pārslogotas, ja stacionēto pacientu skaits sasniegtu 1500.

Provizoriskie aprēķini liecina, ka tā varētu notikt ap 10. oktobri, turpinoties straujam stacionēto pacientu pieaugumam.

Kā sēdē norādīja Pavļuts, pirmdien Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) bijis rekordliels izsaukumu skaits pie Covid-19 pacientiem – 35. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), uzklausot datus par epidemioloģisko situāciju, sacīja, ka "valstī sāk plosīties nevakcinēto epidēmija".

Hospitalizācija ir viens no rādītājiem, kuram palielinoties, jādomā par ierobežojumiem un 500 slimnieki ir rādītājs, kad jārīkojas, lai vēl kontrolētu situāciju, sacīja Pavļuts.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā slimnīcā nokļuvušo Covid-19 pacientu skaits pieaudzis par 55%, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Stacionāros ārstējas vidēji 111 pacienti, bet iepriekš tas bija 71 sasirgušais, norādīja SPKC.

Par 38% pieaudzis to pacientu skaits, kuri stacionāros ārstējas ar smagu slimības gaitu jeb vidēji 15 pacienti dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!