Foto: PantherMedia/Scanpix
Augstākā tiesa (AT) otrdien likusi valstij maksā 40 000 latu liela morālā kaitējuma atlīdzība vecākiem, kuru dēli gāja bojā 1997.gadā notikušajā Talsu traģēdijā, portālu "Delfi" informēja tiesas pārstāve Baiba Kataja. Spriedums vēl nav galīgs.

Traģēdijā dzīvību zaudēja prasītāju Guntas Egles un Jāņa Egles dēls Ingmārs un Initas Neverčikas dēls Elviss. Tiesa piedzina no Latvijas valsts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) personā par labu Neverčikai 20 000 latus, par labu Eglei 10 000 latus un par labu Eglem 10 000 latus.

Apelācijas instances tiesa lietu tiesas sēdē izskatīja 27.martā, vērtējot piedzenamās atlīdzības par morālo kaitējumu apmēru vienā lietā apvienotās divās civilprasībās.

Pilns Civillietu tiesu palātas spriedums būs pieejams 24.aprīlī un pēc pilna nolēmuma sagatavošanas dienas lietas dalībnieki to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt Senātā.

Prasītāji ar prasības pieteikumiem tiesā vērsās 2006.gada 14.un 22.septembrī. Abas civilprasības apvienotas vienā lietā. Pieteikumā norādīts, ka 1997. gada 28. jūnijā Talsos Iekšlietu ministrijas rīkoto policijas un ugunsdzēsības svētku laikā tika demonstrēta ugunsdzēsības un policijas tehnika. Pasākuma laikā paziņots, ka ir iespēja apskatīt pilsētas panorāmu no augstuma – paceļoties augšup ar ugunsdzēsēju autoceltni. Paceļot bērnus auto pacēlāja grozā, pieļautās pārslodzes dēļ deformējās auto pacēlāja strēle un pacēlāja grozs nokrita no 18,7 metru augstuma.

Notikuma vietā bojā gāja deviņi bērni, divdesmit viens guva miesas bojājumus. Tostarp gāja bojā arī prasītāju Guntas Egles un Jāņa Egles dēls un Ilvas Egles dvīņubrālis Ingmārs, kā arī Initas Neverčikas dēls Elviss. Kopumā prasītāji lūdza piedzīt no Latvijas valsts VUGD personā 1 750 000 latu atlīdzību par nodarīto morālo kaitējumu.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2007.gada 25.septembrī prasību apmierināja daļēji un piedzina no Latvijas valsts Iekšlietu ministrijas personā par labu Guntai Eglei 40 000 latu, Jānim Eglem 40 000 latu, Ilvai Eglei 20 000 latus un Initai Neverčikai 50 000 latus. Pārējā daļā tiesa prasību noraidīja.

Izskatot lietu sakarā ar Iekšlietu ministrijas apelācijas sūdzību un prasītāju pretapelācijas sūdzībām, AT Civillietu tiesu palāta 2009.gada 18.jūnijā nosprieda prasību apmierināt daļēji. Proti, piedzīt no Latvijas valsts VUGD personā atlīdzību par morālo kaitējumu par labu Guntai Eglei 50 000 latu apmērā, Jānim Eglem 50 000 latu apmērā, Initai Neverčikai 50 000 latu apmērā. Bojāgājušā zēna māsas Ilvas Egles prasību noraidīja pilnībā.

Senāts, izskatot lietu sakarā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un Ilvas Egles iesniegtām kasācijas sūdzībām par AT Civillietu tiesu palātas 2009.gada 18.jūnija spriedumu, atcēla spriedumu daļā par piedzītās atlīdzības par morālo kaitējumu apmēru un nodeva lietu šajā daļā jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!