Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa otrdien no valsts Tieslietu ministrijas (TM) personā par labu kādreizējam Valsts nekustamā īpašuma aģentūras (VNĪA) ģenerāldirektoram Jānim Mottem prasīto 115 000 latu vietā piedzina 2000 latu morālā kaitējuma kompensāciju par nepamatotām apsūdzībām tā dēvētajā dzīvokļu lietā.

Tāpat tiesa par labu Mottem piedzina arī 2506 latu zaudējumus, kā arī 586 latu tiesas izdevumus un ar lietas vešanu saistītos izdevumus 1089 latus, portālu "Delfi" informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Savukārt no Mottes par labu TM piedzīti 265 latu tiesāšanās izdevumi.

Tiesas spriedumu gan vēl 30 dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa iepriekš no valsts piedzina 6012 latu kompensāciju par nepamatotām apsūdzībām tā dēvētajā dzīvokļu lietā.

2012.gada decembra sākumā tiesa Mottes prasību apmierināja daļēji un prasīto 115 399 latu vietā no Tieslietu ministrijas (TM) piedzina 6012 latus. No šīs summas 1000 lati ir kompensācija par morālo kaitējumu, bet pārējā summa - zaudējumi, kas radušies krimināllietas dēļ. Atbildētājiem būs jānomaksā arī valsts nodeva.

Motte civiltiesiskā ceļā no TM vēlējās piedzīt zaudējumus un atlīdzību par morālo kaitējumu 115 399 latu apmērā par valsts celtajām apsūdzībām krimināllietā, kurās tiesa viņu attaisnojusi. Ministrijā portāls "Delfi" iepriekš noskaidroja, ka tā prasību neatzīst.

2001.gada decembrī prokurors cēla apsūdzības Mottem un bijušajiem VNĪA valdes locekļiem. 2004.gada sākumā lieta nonāca tiesā. Tās pamatā bija bažas par nelikumīgi piešķirtiem dzīvokļiem, proti, prokuratūra uzskatīja, ka ar Mottes gādību valsts dzīvokļu īres tiesības saņēma bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, bijušais vides ministrs Vents Balodis, VNĪA valdes locekļi Māris Teko un Andis Zalpēteris, kā arī komponists Raimonds Pauls un citi.

Motte un bijušie aģentūras valdes locekļi - Zalpēters, Voldemārs Sprūžs, Andris Priedītis, Ervīns Ceihners un Teko tika apsūdzēti dienesta pilnvaru pārsniegšanā. Vēlāk gan pirmā tiesu instance, gan arī Rīgas apgabaltiesa apsūdzētos attaisnoja un nu viņiem labvēlīgais spriedums ir stājies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!