Foto: LETA

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta otrdien apmierināja Finanšu ministrijas (FM) lūgumu un ļāva valstij līdz 2013.gada 1.janvārim nemaksāt 3000 latu morālā kaitējuma kompensāciju Ventspils mēram Aivaram Lembergam saistībā ar nepamatotām apsūdzībām tā dēvētajā Grinberga lietā, portālam “Delfi” sacīja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

FM AT bija lūgusi atlikt sprieduma izpildi līdz nākamā gada 1.janvārim, ņemot vērā valsts finanšu gadu. Pret to nav neiebilda arī Lemberga interešu aizstāve.

Lemberga advokāte Gunta Kuzmane portālu "Delfi" informēja, ka valstij ir pienākums samaksāt viņas klientam ne tikai iepriekšminētos 3000 latus, bet arī valsts nodevas - kopumā 7257 latus. Viņa piebilda, ka Tieslietu ministrija iepriekš paziņojusi - budžetā šādiem mērķiem paredzētie līdzekļi jau iztērēti.

Kā ziņots, AT Senāts novembrī "pielika punktu" Lemberga civilstrīdam ar Ģenerālprokuratūru un Finanšu ministriju (FM), kurā politiķis no valsts vēlējās piedzīt viena miljona latu kompensāciju. bet piedzina 3000 latus saistībā ar attaisnojošu spriedumu tā dēvētajā Grinberga lietā.

Apelācijas instancē Lembergs bija gatavs atsaukt miljona latu prasību, ja vien prokuratūra viņam atvainosies.

Senāts atteicās ierosināt kasācijas tiesvedību un pārskatīt 2011.gada 21.jūnija AT Civillietu tiesu palātas spriedumu, ar kuru no valsts tika piedzīta 3000 latu morālā kaitējuma kompensācija. Senātā spriedumu pārsūdzēja visi lietas dalībnieki - apelācijas sūdzības iesniedza Lembergs, FM, bet kasācijas protestu - Ģenerālprokuratūra.

Rīcības sēdē tika izlemts atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību, jo tiesnešiem nav radušās šaubas par AT Civillietu tiesu palātas sprieduma tiesiskumu un jautājumam nav būtiskas nozīmes judikatūras veidošanā.

Līdz ar to spēkā stājies pērnā gada jūnijā pieņemtais spriedums.

Rīgas apgabaltiesa, kas Lemberga prasību izskatīja pirmajā instancē, 2009.gada 22.aprīlī no valsts piedzina 10 000 latu morālā kaitējuma atlīdzību.

Kā iepriekš vēstīja aģentūra LETA, tiesas sēdē AT Lembergs pauda gatavību atsaukt prasību pret valsti par miljona latu morālā kaitējuma kompensāciju, ja prokuratūra viņam rakstiski atvainosies un sodīs prokuroru Māri Leju, kurš uzturēja apsūdzību Grinberga krimināllietā. Tad Lembergs izdarīšot secinājumu, ka pret viņu pieļautā kļūda ir labota, un viņš pats to pateikšot sabiedrībai, norādot, ka ir guvis morālu gandarījumu.

Savukārt Pormalis AT sēdē sacīja, ka prokuratūra nav pilnvarota pārstāvēt valsts intereses šajā lietā un atvainošanos Lembergs vēlas panākt tieši no prokuratūras, kura šajā lietā nav veikusi nekādas "pašas par sevi neatļautas darbības", līdz ar to atvainoties Lembergam neesot pamata.

Prasību pret valsti Ģenerālprokuratūras un FM personā Lembergs tiesā iesniedza 2008.gadā, prasot atlīdzību par nepamatotu apsūdzību krimināllietā, kurā viņš bija apsūdzēts dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un nepatiesu ziņu sniegšanā. Viņam tika inkriminēta ļaunprātīga dienesta stāvokļa izmantošana, nevirzot izskatīšanai domē jautājumu par Ekonomikas ministrijas pārstāvja Ojāra Grinberga iecelšanu Ventspils brīvostas valdē, par ko rīkojumu 2005.gada 23.februārī bija pieņēmis Ministru kabinets.

Iepriekš Lembergs pauda gatavību lielāko daļu no piedzītā miljona latu ziedot Ventspils bērnunama celtniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!