Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 12. novembrī, bez debatēm un vienbalsīgi kā steidzamus divos lasījumos trijās attālinātajās ārkārtas sēdēs izskatīja un pieņēma grozījumus likumā "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", kas paredz pagarināt Covid-19 dēļ izsniegto darbnespējas lapu apmaksu no valsts budžeta, kā arī nosaka, ka valsts apmaksās B darbnespējas lapas pirmās dienas arī gadījumos, kad ir aizdomas par Covid-19 saslimšanu. Likuma grozījumi stāsies spēkā 16. novembrī. Par to pieņemšanu galīgajā lasījumā nobalsoja visi 80 klātesošie Saeimas deputāti.

Otrdien Ministru kabinetā sagatavotie likuma grozījumi ceturtdien tika nodoti izskatīšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, kura uz otro lasījumu veica dažus tehniskus precizējumus, ko Saeima bez debatēm arī atbalstīja.

Valdības sagatavotā likumprojekta mērķis ir pagarināt slimības pabalsta izmaksu no valsts budžeta līdzekļiem gadījumos, kad konstatēta saslimšana ar Covid-19 vai noteikta karantīna, kā arī paredzēt terminētu kārtību, kādā tiek izmaksāts slimības pabalsts un izsniegta darbnespējas lapa gadījumā, ja personai ir elpošanas sistēmas saslimšana, tādējādi motivējot personas pašizolāciju.

Ievērojot straujo Covid-19 izplatības pieaugumu un turpinot sniegt atbalstu gan darba devējiem, gan darbiniekiem, grozījumi paredz pagarināt termiņu, kādā tiek piešķirts slimības pabalsts sakarā ar izsniegtajām darbnespējas lapām B saistībā ar Covid-19 saslimšanu vai atrašanos karantīnā, līdz 2021. gada 30. jūnijam, jo šobrīd tas paredzēts tikai līdz 31. decembrim.

Grozījumi arī paredz pagarināt termiņu, kādā personas slimības pabalsta izmaksas periodā neieskaita dienas, par kurām izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar saslimšanu ar Covid-19 vai atrašanos karantīnā, līdz 2021. gada 30. jūnijam, jo patlaban tas paredzēts līdz 31. decembrim.

Grozījumi paredz terminētu papildus atbalstu laikā no šī gada 16. novembra līdz nākamā gada 30. jūnijam, paredzot noteikt, ka personai, kurai izsniegta darbnespējas lapa B saistībā ar Covid-19 saslimšanu vai atrašanos karantīnā, minētajā periodā slimības pabalstu izmaksā par laiku no darbnespējas pirmās dienās.

Tāpat tie paredz, ka personai, kurai ir izsniegta darbnespēja lapa sakarā ar elpošanas sistēmas saslimšanu, par laiku no darbnespējas pirmās līdz darbnespējas trešajai dienai izsniedzama darbnespējas lapa B un par šo periodu piešķirams un izmaksājams slimības pabalsts. Ja persona ir nosūtīta veikt analīzes par saslimšanu ar Covid-19 un analīzes ir pozitīvas – slimības pabalstu piešķir par laiku no darbnespējas pirmās dienās līdz persona ir atguvusi darbspējas, bet, ja analīzes ir negatīvas, bet darbnespēja turpinās, izsniegtā darbnespējas lapa B noslēdzama trešajā darbnespējas dienā un atverama darbnespējas lapa A. Slimības nauda un slimības pabalsts izmaksājams vispārējā kārtībā.

Grozījumi arī nosaka, ka personai, kurai sakarā ar elpošanas sistēmas saslimšanu izsniegta darbnespējas lapa A, kā arī tiesības uz darba devēja izmaksājamo slimības naudu radušās līdz šī gada 15. novembrim un darbnespēja nepārtraukti turpinās pēc šī gada 16. novembra, slimības naudu par pārejošu darbnespēju līdz 10. darbnespējas dienai izmaksā darba devējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!