Foto: Shutterstock

Kopš valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas programmas uzsākšanas 2012. gadā jau notikušas 1456 dzemdības, no tām pērn vairāk nekā 240, portālu "Delfi" informēja Nacionālais veselības dienests.

"Notikušo dzemdību skaits varētu būt lielāks, jo sievietēm pēc 35 gadu vecuma iespējams veikt arī divu embriju transfēru. Turklāt apkopotie dati neietver informāciju arī par maksas dzemdību palīdzības sniegšanas gadījumiem un dzemdībām, kas notikušas ārpus Latvijas, ja sievietei ir veikta valsts apmaksāta medicīniskā apaugļošana," datus komentē NVD sabiedrisko attiecību pārstāve Evija Štālberga.

NVD turklāt ir dati tikai par valsts apmaksāto dzemdību skaitu, taču vienās dzemdībās mēdz piedzimt arī vairāk nekā viens bērns, līdz ar to piedzimušo skaits ir lielāks.

Štālberga arī norāda, ka pērn veiktas 504 valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras.

Pērn NVD veiktā aptaujā atklājās, ka 43 procentiem sieviešu pēc valsts apmaksātās neauglības ārstēšanas iestājusies grūtniecība. Paša dienesta aprēķini ir vēl par dažiem procentiem optimistiskāki.

Lai pierakstītos centralizētajā rindā, pacientei ir jāvēršas jebkurā no ārstniecības iestādēm, kurās veic šo pakalpojumu par valsts naudu. Pienākot kārtai, viņai uz norādīto e-pasta adresi tiek nosūtīts uzaicinājums. Paciente var brīvi izvēlēties, kurā no sešām ārstniecības iestādēm veikt procedūru - reproduktīvās medicīnas centrs "Embrions", klīnikas "AVA-CLINIC", "EGV", "VASU", "MCRA" un "IVF Riga".

Dienestā arī vēsta, ka valsts apmaksātas medicīniskās apaugļošanas procedūras tiek nodrošinātas sievietēm līdz 37 gadu vecumam, ieskaitot. Sākotnēji tiek veikti izmeklējumi, lai noteiktu neauglības iemeslus un apstiprinātu neauglības diagnozi – vienam vai abiem partneriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!