Foto: F64
Mātes un bērna veselības programmā paredzētajam valsts finansējumam mākslīgajai apaugļošanai pieprasījums ir daudzreiz lielāks nekā paredzēts, svētdien vēstīja telekompānijas LNT raidījums ”Top 10”.

Programmai, kas pēc 20 gadus ilgušām diskusijām cita starpā paredz finansēt arī mākslīgo apaugļošanu, starts dots septembrī. Taču pacientiem, ja viņi grib saņemt pilnībā apmaksātu apaugļošanu, jāgaida līdz vismaz 1.novembrim, jo procedūras veikšanai nepieciešamie medikamenti tiks kompensēti vien no šī datuma.

Turklāt, potenciālo pacientu skaits, kas pieteikušies šīs programmas palīdzībai, būtiski pārsniedz valsts iespējas. Vasts programmā iesaistījušās četras klīnikas, bet vienā no tām - ”EGV” – vien pieteikušies vairāk nekā 300 pāru. Finansējums šogad paredzēts 50 pāriem.

”Acīmredzot no 1.novembra līdz 1.janvārim mums būs samērā stingri jāsaspringst, lai varētu izpildīt šo programmu, jo pacientu sagatavošānā paiet apmēram mēnesis, lai veiktu šo procedūru. Tas nozīmē – ja mēs novembrī sākam, tad tikai decembrī varēsim veikt šīs procedūras, un tas nozīmē, ka iespējams, mums būs jāstrādā arī pa Ziemassvētkiem un Jauno gadu,” sacīja klīnikas "EGV" vadītājs Voldemārs Lejiņš.

Nacionālais veselības dienesta pārstāvji uzsver, ka termiņš, kurā bija plānots uzsākt neauglības ārstēšanas un mākslīgās apaugļošanas programmu, esot 1.novembris. Tas, ka līgumus ar klīnikām izdevies noslēgt ātrāk, dodot iespēju palīdzību jau tagad saņemt tiem, kuri par zālēm ir gatavi maksāt paši. Medikamentu izmaksas vien gan var sasniegt 700 latus.

”Tā nav procedūra, kur nevarētu pagaidīt 1-2 mēnešus līdz medikamentiem, jo apjoms šogad nebūs milzīgs, klīnikas šis operācijas varēs izdarīt mierīgi,” raidījumam ”Top 10”' sacījis Nacionālā veselības dienesta direktors Māris Taube.

Šogad Mātes un bērna veselības uzlabošanas programmā pieejams 1,1 miljons latu. Tas paredzēts ne vien neauglības jautājumu risināšanai, bet arī papildu izmeklējumu ieviešanai grūtniecēm. Tāpat palielināta samaksa ginekologiem un vecmātēm par grūtnieču aprūpi, un tas veicinājis privāti praktizējošu mediķu iesaisti valsts apmaksātajā grūtnieču aprūpē.

”Delfi” jau vēstīja, ka valdība Mātes un bērna veselības uzlabošanas programmu atbalstīja šā gada jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!