Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāts ir atguvis domēnu "latvija.lv", kuru Latvijas Universitātes Matemātikas un fizikas institūta DNS reģistrā bija reģistrējusi kāda komercfirma, aģentūru LETA informēja sekretariāta vadītāja Ina Gudele.

Domēnu "latvija.lv" paredzēts izmantot valsts portāla izvietošanai, norādīja Gudele.

Viņa norādīja, ka starptautiskie domēnu reģistrācijas noteikumi neatļauj reģistrēt domēnus ar valstu, apdzīvotu vietu un pašvaldību nosaukumiem.

Gudele pastāstīja, ka e-pārvaldes sekretariātam uzticēts izveidot Latvijas valsts portālu un tiek gaidīts finansējums, kas varētu būt aptuveni 35 000 latu. Darbs pie portāla izveides sākts jau pagājušajā gadā.

Valsts portāla saturam būtu jābūt latviešu, krievu, angļu, franču un spāņu valodā, uzskata Gudele. Viņa norādīja, ka paredzētais finansējums nav pietiekams, lai varētu iztulkot portāla saturu.

"latvija.lv" jāpiedāvā informācija par Latvijas kultūru, ekonomiku, sabiedriskās dzīves norisēm, tūrisma iespējām, sacīja Gudele. Viņa uzsvēra, ka Eiropas Savienības prasības nosaka, ka katrai dalībvalstij jāizveido interneta portāls ar informāciju par valsti galvenajās Eiropas valodās.

Valsts portāls ir nepieciešams un tam ir jāpilda valsts vizītkartes funkcijas, uzskata īpašu uzdevumu ministrs elektroniskās pārvaldes lietās Jānis Reirs (JL).

Tiek meklēti risinājumi, kā izmantot jau eksistējošo portālu "ivonline.lv", kas tika izveidots 2001.gadā un finansējuma trūkuma dēļ vairāk netika attīstīts, sacīja Gudele.

E-pārvaldes ministrs pieļauj, ka valsts portālu varētu nodot apsaimniekošanā privātā sektora pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka diskusiju par šāda portāla izveides nepieciešamību aktualizēja kultūras ministre Helēna Demakova (TP). Francijā, gatavojot festivālu "Pārsteidzošā Latvija", atklājās, ka internetā vispār nav izvērstas un ticamas informācijas par valsti franču valodā. Arī lielākās valsts iestādes nav izveidojušas mājaslapu vismaz saīsinātu versiju otrajā Eiropas Savienības oficiālajā valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!