Foto: LETA
Valsts iestādes un amatpersonas ir bezspēcīgas, lai apturētu Karvas hidroelektrostacijas (HES) būvniecību uz Vaidavas upes, jo visas saņemtās atļaujas esot likumīgas, tomēr Vides aizsardzības klubs sola nepadoties un vērsties tiesā ar prasību anulēt būvatļauju un nepieļaut upes izpostīšanu, svētdien ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Karvas HES plānots izbūvēt uz upes, kura iekļauta neapbūvējamo sarakstā, taču būvatļauja celtniecībai saņemta 2002.gadā un visus šos gadus pagarināta. Būvatļauju toreiz izsniedza Lauku Atbalsta Dienesta ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldes vadītājs Vitālijs Kuļšs. Lauku atbalsta dienests uzsver, ka Karvas HES īpašniekiem būvatļauju izsniedzis likumīgi. Īpašnieks atnesis visus likumā prasītos dokumentus, tādēļ neesot bijis pamata būvniecību noraidīt.

Kopš tā laika ir mainīti likumi, taču būvatļauju Karvas HES atbildīgie dienesti atzīst par likumīgu un norāda, ka nav pamata to atcelt vai apturēt.

Karvas HES būvniecība izjauks Vaidavas upes ekosistēmu, radot 44 hektāru lielu uzpludinājumu vietā, kur nārsto alatas un kas noteikta Eiropas īpaši aizsargājamo biotopu sarakstā. Taču Zivsaimniecības pētniecības institūts savulaik atzinis, ka kaitējums forelēm un alatām būs minimāls.

Līdz ar to Karvas HERS nebūs zivju ceļa. Tas ļaus HES būvētājam - firmai "Patina" un tās īpašniekam Aldim Stūriškam ietaupīt aptuveni 30 tūkstošus latu. Kopējais hidrostacijas budžets ir vairāk nekā miljons latu. Galvenais finansētājs ar vairāk nekā 700 000 latu ir "Nordea" banka.

"Viens no galvenajiem mūsu kritērijiem uz kuriem mēs balstījāmies ir tieši Latvijas Republikas Vides ministrijas izsniegtais atzinums par līdz finansējuma piešķiršanu no Eiropas Savienības fonda līdzekļiem," raidījumam skaidroja "Nordea" koporatīvo darījumu departamenta vadītāja Guna Riekstiņa-Čīka

Karvas HES no klimata finanšu instrumenta līdzekļiem tika piešķirti 350 000 latu. Klimata finanšu instrumenta ietvaros citas valstis Latvijai samaksājušas par neizmantotajām gaisa piesārņojuma emisijām un fonda līdzekļi paredzēti videi draudzīgiem projektiem un CO2 izmešu samazināšanai. Vides ministrija jau paziņojusi, ka finansējums Karvas stacijai tagad tiek apturēts.

"Nordea" banka vēl nezināja, kā rīkosies, ja HES būvētāji nesaņems naudu no Eiropas. Ja Vides ministrija naudu Karvas HES tomēr piešķiršot, Makšķernieku biedrība sūdzēšoties kolēģiem Briselē.

Vides ministrija un makšķernieku biedrība uzskata, ka Karvas HES gadījumam jābūt pēdējam un, lai tādi neatkārtotos, rosinās izmaiņas likumos, lai neļautu būvatļaujas pagarināt desmit gadus un būvēt HES bez zivju ceļiem. Vides aizsardzības klubs savukārt sola tiesā prasīt atcelt būvatļauju un pēc tam piedzīt zaudējumus no ierēdņiem, kas parakstījuši atļaujas.

"Nekā personīga" maija vidū ziņoja, ka Alūksnes novadā pie Alsviķiem uz vienas no tā dēvētajām lašupēm top jauna HES – tās dambis tiek būvēts pāri foreļu un alatu nārsta vietām. Projekts paredz applūdināt vairākus upes līkumus, izveidojot 44 hektārus lielu ūdenskrātuvi.

Vaidava ir iekļauta aizsargājamo upju sarakstā un alatām aizsardzība ir noteikta ar Eiropas Bernes konvenciju. Tomēr būvniecību tur atļauts veikt izņēmuma kārtā. Projekts tapis jau pirms vairāk nekā desmit gadiem, taču HES celtniecība sākusies tikai pagājušajā ziemā.

Latvijas Makšķernieku asociācija aicinājusi nepieļaut HES būvniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!