Turpmākie valsts konsolidētā budžeta grozījumi tiks izstrādāti, lai tā deficīts nepārsniegtu 7 %, ceturtdien pēc valdības sēdes paziņoja premjerministrs Valdis Dombrovskis.
Tai skaitā paredzēts 6 % no IKP valsts budžeta deficīts un 1 % no IKP pašvaldību budžeta deficīts. Kopumā, attiecībā pret iepriekš plānoto 5 % līmeni, budžeta deficīts palielināsies par 345 miljoniem latu.

Premjers skaidroja, ka pašreiz budžeta grozījumu izstrāde atrodas pusceļā un valdība ir vienojusies par "rāmi", kura ietvaros notiks tālākais darbs, proti, turpmāk jau katrā ministrijā vai jomā amatpersonām vajadzēs izlemt par konkrētiem samazinājumiem, balstoties uz valdības ceturtdien pieņemto lēmumu.

Dombrovskis arī norādīja, ka gandrīz visu ministriju budžeti tiks samazināti par 40 %. Kā skaidroja finanšu ministrs Einars Repše, samazinājums neattieksies uz izglītības un zinātnes, veselības, iekšlietu un tieslietu jomām. Pēc Repšes vārdiem, tādējādi samazinājums neskars arī, piemēram, tieslietu jomā ietilpstošo Ģenerālprokuratūru vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju.

Dombrovskis sacīja, ka tiek plānotas arī nodokļu izmaiņas: par 10 % pieaugs kapitāla nodoklis, tāpat "nelieli palielinājumi" ir gaidāmi arī dabas resursu nodoklim un izložu un azartspēļu nodoklim.

Tāpat ir panākta vienošanās par finanšu ministra pilnvaru palielināšanu, pastiprinot viņa ietekmi uz jautājumiem, kas saistīti ar budžeta pieņemšanu.

Jau ziņots, ka par spīti iepriekš masu medijos izskanējušajai informācijai par to, ka Starptautiskais valūtas fonds (SVF) ir piekritis atkāpties no sākotnējās vienošanās un ļaut valdībai palielināt budžeta deficītu līdz 7 %, Finanšu ministrija ceturtdien no rīta izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka vēl nav saņemts oficiāla SVF piekrišana šādai rīcībai.

Saskaņā ar iepriekš izskanējušo informāciju, šāds budžeta deficīts nozīmē, ka valsts izdevumi tiks samazināti par 40 %, valsts budžeta finansētās algas par vismaz 20 %, kā arī ir sagaidāma štatu samazināšana, veselības aprūpes, izglītības un valsts pārvaldes reformu īstenošana un, iespējams, arī atsevišķu sociālo pabalstu samazināšanu.

Jau vairākkārt vēstīts, ka Latvijas valdība piedāvāja SVF budžeta deficīta ar 7% no IKP deficītu. Fonds gan līdz šim vienmēr prasījis zem 5% budžeta deficītu, tomēr budžeta ieņēmumu krišanās pret plānoto, kā arī citas ekonomiskās likstas, ir tik dramatiskas, ka Latvijai iekļauties 5% ir būtiskas problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!