Foto: LETA

Pagājušā gada 23. jūlijā, kad tauta lēma par 10. Saeimas atlaišanu, "Visu Latvijai!" un Tēvzemei un brīvībai/LNNK apvienošanās kongresā nolēma dibināt vienotu partiju, taču VL-TB/LNNK joprojām darbojas apvienības statusā, jo pretējā gadījumā šis politiskais spēks nevarētu saņemt valsts finansējumu, kas pienākas tiem, par kuriem vēlēšanās nobalsoja vairāk nekā 2% pilsoņu, ceturtdien ziņo laikraksts "Diena".

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-TB/LNNK koalīcijas sadarbības padomei ir iesniegusi grozījumus partiju finansēšanas likumā, lai šo juridisko šķērsli partijas izveidošanā noņemtu, laikrakstu informējis tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš.

Likuma grozījumi paredz – ja politiskais spēks, kas izveidots uz partiju apvienības bāzes, ir tās saistību pārņēmējs, tad tam ir arī tiesības pretendēt uz valsts finansējumu, kas paredzēts apvienībai. "Vienotība" un Zatlera Reformu partija piedāvātās izmaiņas likumā konceptuāli atbalsta, apstiprināja to pārstāvji.

Līdz Saeimas ārkārtas vēlēšanām VL-TB/LNNK partijas reģistrēt nevarēja pagūt, jo ir noteikts trīs mēnešu termiņš, kurā prasījumus pret apvienību veidojošām partijām var pieteikt tie, pret kuriem kādai no tām ir saistības.

VL-TB/LNNK nevēlas veidot paralēlās organizācijas, tāpēc ierosina novērst nepilnības likumā, kas kavē politisko spēku konsolidāciju. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs norādījis, ka, likvidējot apvienību, jaundibinātajai partijai nebūtu iespējams pretendēt uz valsts budžeta finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!