Foto: LETA
Kopumā 20 valsts pārvaldes iestāžu vadītāji un viņu vietnieki pērn par vairāk nekā 6000 eiro apguvuši "sevis atrašanu", "pamošanos", "ķermeņa skenēšanas meditāciju", ceturtdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Valsts viņiem pērn apmaksājusi apzinātības treniņus, kurus snieguši divi apzinātības prakses pārzinātāji – teologs Juris Rubenis no "Integrālās izglītības institūta", ko izveidojušas Rubeņa un uzņēmēja Ulda Pīlēna ģimenes, un izziņas, atjaunotnes un kultūras centra "Miervidi" pārstāvji Sandis Kristars Dūšelis, Evija Apine un Indra Majore-Dūšele, raksta "Latvijas Avīze".

Kā raksta laikraksts, 2017. gadā dibinātais "Integrālās izglītības institūts" piedāvā personības pilnveides programmas, redzīguma treniņus, trenētu spēju tvert kopsakarības plašākā kontekstā. Uzņēmuma mājaslapā lasāms, ka par Rubeņa vadītu kursu uzņēmumiem "Apzinātības treniņi vadītājiem" maksa tikai vienam dalībniekam ir 660 eiro bez PVN, kad dalībnieku skaits ir ne mazāks par 12, tātad kopējā summa iznāk vismaz 7920 eiro bez PVN. Cenā iekļautas kafijas pauzes ar uzkodām. Kursā paredzēti astoņi semināri reizi nedēļā, katra semināra garums 4,5 stundas.

Savukārt valsts varētu būt tikusi cauri lētāk, vēsta "Latvijas Avīze".

Kā laikrakstam sacījusi Valsts kancelejas pārstāve Sabīne Spurķe, "plānotais budžets apzinātības treniņiem bija paredzēts ne vairāk kā 6600 eiro bez PVN, un nepieciešamais pakalpojums bija apzinātības treniņu vadīšana augstākā līmeņa vadītājiem divām grupām vismaz 16 stundas".

Apmācību vadītāji izvēlēti atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajai iepirkuma procedūrai – cenu aptaujā. Pēc trīs pretendentu piedāvājumu izvērtēšanas gan kvalitātes, gan cenas aspektā tikuši noslēgti divi līgumi ar diviem dažādiem (raksta sākumā minētajiem) pakalpojuma sniedzējiem.

"10 nodarbības 20 cilvēku grupai un sešu mēnešu pēcprogrammas mentoringa prakse maksā 3000 eiro plus PVN," Laikrakstam atklājusi Spurķe.

Laikraksts vēsta, ka no kursu programmas apraksta redzams, ka valsts pārvaldes vadītāji ir apguvuši plašu tematu loku – sākot ar ievadu apzinātības/meditācijas pamata principos un praksē un beidzot ar apzinātības vai meditācijas prakses izraisītajiem fenomeniem un krīzēm un atbildēm uz jautājumiem, kā ar tām strādāt.

Ierēdņi mācījušies apzinātības prakses tehniku un metodiku, trenējušies vērībā, uzzinājuši par "sevis atrašanas" un "pamošanās" metodēm un citas zinības. Programmā, piemēram, ir arī "Patības transformācija un tās pretestības formas. Apzinātības lietošana organizāciju vadībā un lēmumu pieņemšanā. Otto Šarmera "U teorija". "U teorijas" īstenošanas prakse individuāli un grupā. Vingrinājumi "presencing" pieredzes apgūšanai." (Vārda "presencing" aptuvens latviskais tulkojums būtu "klātbūtne" vai "klātjušana"), raksta laikraksts.

Kā laikrakstam skaidrojis psihoterapeits supervizors Ansis Jurģis Stabiņģis, apzinātības prakse gadu tūkstošiem ir zināma un lietota Austrumu garīgajās tradīcijās – budismā, daoismā, cigunā. Tā ir universāla psiholoģiska metode un nav saistīta ne ar vienu konkrētu reliģiju vai filozofiju. Apzinātību attīstīt palīdz apzinātības prakse. Vispieejamākā formā tā ir meditācija – darbs ar savu prātu, savu uzmanību, uztveri. Pēc viņa teiktā, apzinātības prasmes ir svarīgas visiem cilvēkiem, taču tās jo īpaši būtiskas ir tiem, kuru darbības ietekmē citus cilvēkus.

Valsts kancelejas direktora vietniece Baiba Medvecka, vērtējot kursos apgūto, laikrakstam atzinusi, ka Rubeņa lekcijas un apzinātības praktizēšana ļauj piedzīvot domāšanas maiņu, kad no "pareizajiem" un bieži vien izslēdzošajiem viedokļiem "pārejam uz atvērtību un plašāka konteksta uztveršanu, dažādā pieņemšanu bez aizspriedumiem. Domāju, ka mums, valsts pārvaldē nodarbinātajiem, ir jādara viss labākais, lai pakalpojumu saņēmēji justu, ka viņus patiesi uzklausa un lēmumu pieņemšana balstās uz plašāku kontekstu, domājot no nākotnes perspektīvām".

Pēc viņas teiktā, kā rāda 2018. gadā veiktais valsts pārvaldes iesaistīšanās pētījums, tad tieši augstākā līmeņa vadītāji ir visvairāk pakļauti izdegšanas riskam. Līdz ar to šis ir arī valsts pārvaldes kā darba devēja piedāvājums vadītājiem strādāt ar saviem resursiem, jo tikai tāds vadītājs, kurš spēj pārvaldīt sevi, var vadīt citus.

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktora vietniece Gundega Šulca laikrakstam vērtējusi, ka semināri Rubeņa vadībā māca apzinātības praksi, kas ļauj "trenēt spēju ieklausīties, sadzirdēt un tāpēc pieņemt labākus lēmumus – labākus sabiedrībai, valstij. Seminārs liek domāt un analizēt savu līdzšinējo dzīves pieredzi, un iegūtais palīdz grūtās situācijās."

"Delfi" jau rakstīja, ka 2017. gadā toreizējais mācītājs Juris Rubenis un viņa sieva Inga, kā arī uzņēmējs Uldis Pīlēns un viņa sieva Ilze nodibināja Integrālās izglītības institūtu "I3".

Kā tolaik rakstīja žurnāls "Ir", šādi "pirmo reizi Baltijā nopietni pieteikts izglītības virziens, kas jaunajā tūkstošgadē pieņemas spēkā dažādās valstīs. Tā pamatā ir pārliecība, ka cilvēks un pasaule attīstītos daudz harmoniskāk, ja savu personību, attiecības ar citiem un jebkuru dzīves soli – ģimenē, biznesā vai politikā - mēs iemācītos uztvert kā daļu no vienota, savstarpēji saistīta veseluma, nevis saskaldītu pretrunu lauskās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!