Foto: LETA

Pagaidām nav skaidrs, kad valdība varētu lemt par Valsts kancelejas vadītājas Elitas Dreimanes atbrīvošanu no amata, vienlaikus Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis uzsver, ka lēmums par pielaides valsts noslēpuma atteikšanu pieņemts vairāku drošības iestāžu darba rezultātā.

Pielaide atteikta, ņemot vērā faktus, kas saistīti ar darbu Valsts kancelejas vadīšanā, tostarp  informācijas aprites jautājumu pārkāpumus.

"Lēmums pieņemts, balstoties uz diezgan ilgstoši izvērtētu faktu pamata," teica Maizītis, uzsverot, ka lēmums atņemt pielaidi pirms tās darbības beigām pieņemts, ņemot  vērā konstatēto faktu daudzumu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem skaidroja, ka pagaidām nevar pateikt, kad valdībai lūgs atbrīvot Dreimani no ieņemamā amata. 

Proti, Dreimane SAB lēmumu atteikt pielaides piešķiršanu var pārsūdzēt desmit dienu laikā,  bet ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram lēmums par to jāpieņem viena mēneša laikā. Tiesa gan, valdība var dot Straujumai tiesības atlaist Dreimani, ja ģenerālprokurors lēmumu neatceļ.

"Juridiski jebkura rīcība var būt tikai pēc tam, kad es saņemu ģenerālprokurora atzinumu," skaidroja premjere.

Vienlaikus Straujuma atklāja - ja ģenerālprokurors SAB lēmumu nemainīs, viņa labprāt Valsts kancelejas vadītāja amatā redzētu kādu, kurš nav no Valsts pārvaldes.

Tāpat viņa noliedza, ka amats būtu apredzēts premjeres biroja vadītājam Ringoldam Arnītim. "Kategoriski nē," teica Straujuma, uzsverot, ka VK direktora amatu neieņems neviens no viņas biroja.

Jau vēstīts, ka SAB anulējis pielaidi valsts noslēpumam līdzšinējai Valsts kancelejas direktorei Dreimanei, kas nozīmē, ka viņai nāksies atstāt amatu.

Arī Dreimanes darba ikgadējās izvērtēšanas komisija, noslēdzot darbu, atzinusi, ka pielaides anulēšanas dēļ Dreimane nevar turpināt pildīt pašreizējos pienākumus. Komisija atzinumā fiksējusi, ka Dreimanei ir piedāvāta rotācija uz citu amatu, no kā viņa ir atteikusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!