Valdība otrdien nolēma Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK) izsniegt galvojumus valsts vārdā par 8,8 miljoniem latu trīs reģionālo sporta būvju pabeigšanai.

Galvojumu izsniegšana LOK saistībām paredzēta šā gada budžetā. Daugavpils Olimpiskā centra attīstības projekta īstenošanai galvojums jāsniedz par 4,3 miljoniem latu, Ventspils peldbaseina rekonstrukcijai – par 700 000 latu un Zemgales Olimpiskā centra attīstības projekta īstenošanai – par 3,8 miljoniem latu.

Finanšu ministrija (FM) ziņojumā valdībai norāda, ka šie projekti uzsākti jau iepriekšējos gados un arī iepriekš šo projektu realizācijai valsts vārdā sniegti galvojumi 12,1 miljona latu apmērā. Visu reģionālo olimpisko centru projektu realizēšanai izmantots līdzīgs finansēšanas modelis, kas paredz valsts atbalstu galvojuma formā par aizņēmumiem projektu realizācijai; pašvaldības atbalstu, sniedzot gan finansiālu ieguldījumu, gan ieguldot nekustamos īpašumus, savukārt galvoto aizdevumu atmaksai līdzekļi tiek paredzēti valsts budžeta ilgtermiņa saistībās, skaidro FM.

FM informē, ka Zemgales olimpiskā centra (ZOC) būvniecībā šā gada martā bija pabeigti 42% darbu, bet līdz šim projektu nebija iespējams pabeigt izmaksu sadārdzinājuma dēļ. Projektā iesaistītas trīs puses – LOK, Jelgavas dome un ZOC, kas ir Jelgavas domes un LOK izveidots uzņēmums, kurā LOK pieder 40,2% un domei 59,8% kapitāla daļas. FM norāda, ka valsts vārdā galvoto aizdevumu paredzēts atmaksāt no valsts budžeta līdzekļiem un tam ir paredzēts finansējums 5,5 miljonu apmērā laikam no 2010.gada līdz 2024.gadam.

Savukārt Ventspils Olimpiskā centra projekta ietvaros paredzēts rekonstruēt peldbaseinu atbilstoši starptautisko sacensību noteikumiem un mūsdienu tehnoloģijām un izbūvēt jaunu kompleksa korpusu uz blakus esošā zemes gabala, būvniecību sākotnēji plānojot pabeigt un jauno korpusu nodot ekspluatācijā 2009.gada februārī - martā.

Sākotnējās projekta kopējās izmaksas tika plānotas 4,4 miljonu latu apmērā ar PVN, no kurām 2,5 miljoni latu bija nodrošinātas ar valsts galvotā aizdevuma līdzekļiem, bet 1,9 miljonus latu SIA "Olimpiskais centrs "Ventspils"" (OCV) plānoja piesaistīt kā Ventspils pilsētas Domes investīcijas.

Aktualizētajā projekta biznesa plānā OCV pamato, ka papildus valsts galvotais aizdevums 700 000 latu apmērā nepieciešams, lai pabeigtu peldbaseina rekonstrukciju, nodrošinātu pilnu pakalpojuma ciklu augsta līmeņa sportistiem un nodrošinātu papildus brīvus naudas resursus OCV, kas palīdzētu veidot pievilcīgu pakalpojumu cenu politiku. Tāpat aizdevuma nepieciešamība pamatota ar to, ka jāsaglabā esošās kapitāla struktūras sadalījums, kas ir tuvināts 50/50 starp Ventspils pilsētas domi un LOK.

Projekta realizācijas organizēšanā iesaistītas trīs puses – LOK, Ventspils pilsētas dome, un OCV, kas ir Ventspils pilsētas domes un LOK kapitālsabiedrība. Sabiedrības pamatkapitāls ir 8,3 miljoni latu un saskaņā ar "Lursoft" datu bāzi 44,8% kapitāla daļu pieder LOK un 55,2% – Ventspils pilsētas domei.

Valsts vārdā galvoto aizdevumu paredzēts atmaksāt no valsts budžeta līdzekļiem - 61 190 latus 2010.gadā, 84 251 latus 2011.gadā un 835 031 latus 2012. un turpmākajos gados līdz 2024.gadam.

Savukārt Daugavpils olimpiskā centra projekta ietvaros paredzēts izveidot sporta kompleksu Daugavpilī, renovējot Daugavpils domei piederošu īpašumu. Projekta ietvaros paredzēts pabeigt 2007.gadā uzsākto kompleksa būvniecību, ko līdz šim nebija iespējams veikt projekta izmaksu sadārdzinājuma dēļ, norāda FM.

Projektā iesaistītās puses ir LOK, Daugavpils dome, un SIA "Daugavpils Olimpiskais centrs" (DOC), kas ir Daugavpils pilsētas domes un LOK izveidots komersants. Pašreizējo kapitāla daļu sadalījums DOC ir šāds: LOK pieder 39,1% un Domei 60,9% kapitāla daļas. Pēc projekta realizācijas un plānoto ieguldījumu pamatkapitālā veikšanas paredzams, ka LOK piederēs 54,9% un Daugavpils pilsētas domei 45,1% kapitāla daļas.

Projekta īstenošanā ar līdzfinansējumu 4,7 latu apjomā piedalās LOK ar valsts galvoto kredītu, kas tika iekļauts likumā par valsts budžetu 2006.gadam, un Daugavpils pilsētas dome ar līdzfinansējumu 6,2 miljonu apjomā, kā nodrošināšanai ņemts ilgtermiņa aizdevums.

Nepieciešamais finansējums būvniecības pabeigšanai un būves nodošanai ekspluatācijā ir septiņi miljoni latu, ko paredzēts nodrošināt, izmantojot likumā "Par valsts budžetu 2009.gadam" iekļauto valsts galvojumu LOK 4,3 miljonu latu apmērā, ko paredzēts ieguldīt DOC pamatkapitālā, bet pārējā finansējuma daļa tiks nodrošināta, izmantojot iespēju saņemt no valsts pievienotās vērtības pārmaksu, kas radusies sporta kompleksa būvniecības procesā un vēl pieaugs līdz celtniecības darbu pabeigšanas brīdim. Līdz ar to kopumā projekta izmaksas sasniegs 17,9 miljonus latu

Valsts vārdā galvoto aizdevumu paredzēts atmaksāt no valsts budžeta līdzekļiem –235 333 latus 2010.gadā, 378 094 latus 2011.gadā un 5,6 miljonus latu 2012. un turpmākajos gados līdz 2024.gadam.

FM norāda, ka, ņemot vērā LOK ieņēmumu apjomu, specifiku un struktūru, ir skaidrs, ka bez valsts budžeta ilgtermiņa dotāciju saņemšanas LOK nevarēs rast pietiekamu līdzekļu apjomu valsts galvotā aizdevuma saistību savlaicīgai un pilnīgai dzēšanai. Ministrija brīdina - ja valsts galvojumus neizsniegs, projektu realizācija tiks apturēta un no valsts un pašvaldības budžetiem būs jāsedz visas izmaksas, kas ir saistītas ar piesaistītā finansējuma atmaksu un sporta kompleksu uzturēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!