Foto: F64
Mēneša vidējais atalgojums no valsts budžeta finansēto iestāžu darbiniekiem šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada mēneša vidējo atalgojumu, samazinājies par 14,5%, otrajā ceturksnī – par 10,6% un trešajā ceturksnī – par 19,2%. Kopumā šī gada septembrī, salīdzinot ar pagājušo gadu, algas sarukušas par 25%, liecina Valsts Kancelejas apkopotā informācija.

Kopā valsts tiešajā pārvaldē no 2008. gada līdz 2009. gada 30. jūnijam likvidēti 9193 amati (14,6%), no kuriem 5614 ir amati, kuros bija nodarbināti ierēdņi vai darbinieki. Tajā skaitā ministriju centrālajos aparātos likvidēti 567,5 amati (14,5%), no kuriem 351,5 ir amati, kuros bija nodarbināti ierēdņi vai darbinieki.

Likvidējot amatus pērn un šogad, kopumā budžetā ietaupīti aptuveni 35,3 miljoni latu, un šis ietaupījums jau pamatā ir ietverts 2009. gada valsts budžeta samazinājumā.

"Apkopotā informācija liecina, ka samazinājumi valsts pārvaldē ir reāli un atbilst sākotnēji uzstādītajiem mērķiem. Ministriju un administratīvie tēriņi tiek un tiks samazināti. Tomēr ir jāņem vērā, ka ikviens cilvēks, kurš zaudē darbu, kļūst par bezdarbnieku, valstij tādējādi samazinās ieņēmumi no nodokļiem, bet palielinās sociālā budžeta slogs. Šo situāciju nedrīkstam vērtēt vienpusēji, jo tā var palielināt sociālos riskus. Diemžēl, arī valsts pārvalde zaudē labi izglītotus un augsti profesionālus darbiniekus," tā informatīvā ziņojuma datus komentē Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Aptuvenās izmaksas bezdarbnieku pabalstiem darbiniekiem, kuri ir atbrīvoti vai kurus plānots atbrīvot periodā no 1. jūlija līdz 31. decembrim, sasniedza 4,4 miljonus latu. Bezdarbnieku pabalsti ir aprēķināti, izmantojot vidējos rādītājus, un attiecināti uz tiem

Kopumā, atlaižot darbiniekus un samazinot viņiem algas, šogad budžets nodokļos neieņems 15,3 miljonus latu, tajā skaitā valsts budžetā –10,4 miljonus latu (valsts pamatbudžetā – miljons latu, sociālās apdrošināšanas speciālajā budžetā – 9,4 miljoni latu), pašvaldību budžetā – 4,9 miljoni latu.

Šogad 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas vairākos tiesību aktos, lai ierēdņu, darbinieku un amatpersonu mēnešalgām līdz 300 latiem pirms nodokļu nomaksas piemērotu 15% samazinājumu maksimāli pieļaujamiem apmēriem, savukārt algām 300 latu un vairāk – 20% samazinājumu.

Ziņojumā atgādināts, ka šogad netiek maksātas prēmijas un atvaļinājuma pabalsti, kas būtiski ietekmēja izdevumus atlīdzībai iepriekšējā gadā. Oktobrī izdevumi atlīdzībai bija par 41,5% mazāki nekā gadu iepriekš.

Ziņojumā arī teikts, ka 2009. gada deviņos mēnešos vidējais atalgojums valsts un pašvaldību komercsabiedrībās, salīdzinot ar 2008. gadu, ir samazinājies par 7%, septembrī - par 14%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!