Foto: AFP/Scanpix
"Uzbrukumi valsts iestāžu resursiem notiek katru dienu. Parasti ir novērojami 50-100 uzbrukumi dienā," portālu "Delfi" informēja Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu institūcijas "Cert.lv" Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Līga Besere.

Viņa uzsvēra, ka visbiežāk uzbrucēji mēģina atrast ievainojamības, kas ļautu tiem piekļūt iestāžu datu bāzēm vai mājaslapas satura vadības sistēmām, piemēram, "Joomla" vai "Wordpress".

"Parasti valsts iestāžu resursi ir pietiekami labi aizsargāti un to darbība traucēta netiek," sacīja Besere. Viņa arī informēja, ka dažu kampaņu ietvaros uzbrukumu daudzums var sasniegt 1500 un vairāk uzbrukumu dienā.

Jau vēstīts par neseno hakeru uzbrukumu LR Augstākās tiesas mājaslapai, kuras darbība uz neilgu laiku tika pārtraukta.

Par šo uzbrukumu "Cert.lv" ir informēts, bet nekādu sīkāku informāciju sniegt nevar.

"Mājaslapu gadījumā pēdējo sešu mēnešu laikā ir bijuši četri veiksmīgi gov.lv lapu izķēmošanas gadījumi, bet nevienā no šiem gadījumiem netika ietekmēta iestādes informācijas sistēmas darbība," uzsvēra "Cert.lv" pārstāve.

"Taču to, no kurām valstīm visbiežāk nāk uzbrukumi valsts iestāžu mājaslapai, viennozīmīgi noteikt nevar," portālam "Delfi" apgalvoja Besere.

Piedāvājam "Cert.lv" informatīvo grafiku par dažāda veida uzbrukumiem valsts un pašvaldību iestāžu resursiem laika periodā no šā gada 11. februāra līdz 12. martam.

Foto: Cert.lv
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!