Foto: DELFI
Valsts kanceleja (VK) līdz šā gada marta beigām spējusi apgūt tikai 1% no šogad plānotā Eiropas Savienības fondu finansējuma, kas nodots tās pārziņā.

Finanšu ministrijas ziņojums valdībai liecina, ka līdz 31. martam VK apguvusi tikai 7,4% no gada pirmajā ceturksnī tās projektiem plānotā Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansējuma jeb 12,2 tūkstošus latu. Līdz ar to no šim gadam plānotajiem ES fondu līdzekļiem VK apguvusi tikai 1%.

FM arī secina, ka VK faktiski veiktās atmaksas finansējuma saņēmējiem nesasniedz pašas iestādes prognozēto: prognoze līdz šā gada 31.martam bijusi veikt atmaksas 148,6 tūkstošu latu apmērā, bet reāli izlietoti 28 tūkstoši latu jeb 18,9% sākotnējās prognozes.

Tomēr FM norāda, ka faktiski veikto atmaksu apjoms sakrīt ar to, kas bija ieplānots līdz šā gada 28.februārim, un VK ir informējusi par dažu projektu aizkavēšanos un nepieciešamību novirzīt finansējumu citu – ejošāku aktivitāšu īstenošanai. Piemēram, VK rosina pārdalīt 191,6 tūkstošus latu no aktivitātes "Administratīvo šķēršļu samazināšana un publisko pakalpojumu kvalitātes uzlabošana" aktivitātei "Publisko pakalpojumu kvalitātes paaugstināšana valsts, reģionālā un vietējā līmenī".

Informācija Valsts kancelejas mājas lapā liecina, ka VK kā atbildīgās iestādes pārziņā ir divi ESF pasākumi: "Labāka regulējuma politika" un "Cilvēkresursu kapacitātes stiprināšana". To ieviešanai plānotais kopējais finansējums ir 12,5 miljoni latu.

Aktivitātes ietver arī pašas VK īstenoto vairākus miljonus latu vērto "ierēdņu projektu", kura lietderību apšaubīja Saeimas Eiropas lietu komisija. VK direktore Gunta Veismane saistībā ar atteikšanos sniegt komisijai ziņas par šiem projektiem un neoficiālu rosinājumu Drošības policijai noklausīties žurnālisti, kas publiskoja datus par projektu izmaksām, saņēma premjera aizrādījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!