Foto: AFI
Valsts Kancelejas direktore Elita Dreimane iesūdzējusi tiesā Satiksmes ministriju (SM) par augsto trokšņu līmeni, ko rada autoceļš, kas ved gar viņas māju un pārsniedz valsts noteiktos normatīvus, sestdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Dreimane īpašumu mantojusi, māja atrodas Rīgas - Liepājas šosejas malā. Pērn veikti šosejas remontdarbi un ceļš paaugstināts, troksnis nerimstot ne dienā, ne naktī.

Dreimane uzsvēra, ka trokšņa īpašniekam ir jānodrošina, lai līmenis tomēr atbilstu valsts noteiktajiem normatīviem.

"Es izsaucu Veselības inspekciju, kas veica mērījumus un konstatēja, ka tiešām trokšņa līmenis jūtami pārsniedzis normatīvus, ko noteicis Ministru kabinets. Ar to vērsos Satiksmes ministrijā, lūdzot risināt šo jautājumu," raidījumam stāstīja Dreimane.

Dreimane saņēmusi atbildi, lai paciešas līdz ceļa remontdarbi noslēgsies, ko viņa arī izdarījusi, bet, kad tie noslēdzās, viņasprāt, trokšņa līmenis pat palielinājies. Atkārtoti veiktie mērījumi to apliecinājuši.

"Latvijas valsts ceļi" (LVC) Tehniskās pārvaldes direktors Valdis Laukšteins "Panorāmai" sacīja, ka autoceļā Rīga - Liepāja nav plānots uzstādīt skaņas slāpētājus. Viņš pauda, ka katram mājas saimniekam vispirms pašam būtu jārūpējas, lai nodrošinātos pret trokšņiem. Likums to šobrīd neliekot darīt.

"Ja cilvēks ir izvēlējies dzīvot vietā, kas kartē atzīmēta kā augsts trokšņu līmenis, ne Eiropas direktīva, ne Latvijas likumdošana neuzliek valstij par pienākumu kaut ko darīt. Tā ir cilvēka atbildība. Ja cilvēks nonācis situācijā, ka viņu neapmierina troksnis, kas nāk no autoceļa, pašam jāveic pasākumi - var stādīt dzīvžogus, var taisīt vaļņus, kamēr valsts nesāk īstenot pretrokšņu pasākumu plānus," komentēja Laukšteins.

Pēc viņa teiktā, jāgaida, kad valsts kļūs bagātāka.

"Sparīgi cīnoties, varbūt, ka var panākt, ka valsts tērē nodokļu maksātāju naudu, lai vienam vai otram indivīdam trokšņu sienu izbūvētu," komentēja Laukšteins.

Dreimane uzsver, ka vēlas panākt, lai Latvijā tiktu domāts par iedzīvotāju tiesībām dzīvot apstākļos bez lieliem trokšņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!