Foto: PantherMedia/Scanpix

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) nav panākta vienkārša, caurskatāma un līdzvērtīga piemaksu, prēmiju un naudas balvu piešķiršanas kārtība, secināts Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumā par 2012.gada pārskata sagatavošanas pareizību.

Pie šādiem secinājumiem VK nonākusi, jo piemaksas, naudas balvas un prēmijas ir piešķirtas, neievērojot vienādus piešķiršanas nosacījumus attiecībā uz visiem darbiniekiem. Katra biroja struktūrvienība priekšlikumus naudas balvas, piemaksas par personisko darba ieguldījumu un darba kvalitāti piešķiršanai ir sagatavojusi pēc sava redzējuma.

Tāpat VK secinājusi, ka piemaksa par personisko darba ieguldījumu un darba kvalitāti, naudas balvas un atvaļinājuma pabalsts var tikt piešķirts par vieniem un tiem pašiem darba nopelniem, kā, piemēram, nostrādātais laiks birojā, darbinieka vērtējums.

Birojam no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirtā nauda starptautiskās konferences "Korupcijas novēršana un apkarošana Latvijā 10 gadi" organizēšanai un auto nomai neatbilst normatīvajā aktā noteiktajiem izlietojuma mērķiem, jo līdzekļi ir piešķirti un izlietoti iepriekš prognozējamām vajadzībām, kas ir iepriekš plānojamas un apstiprināmas gadskārtējā budžeta likumā.

Kopumā revīzijā konstatēts, ka biroja 2012.gada pārskats ir sagatavots atbilstoši tiesību aktu prasībām un tas nesatur būtiskas neatbilstības, bet ir konstatētas nepilnības, kuru novēršana uzlabos gada pārskata sagatavošanas kvalitāti.

Revīzijā birojam sniegti trīs ieteikumi, kurus ieviešot tiks sakārtota ilgtermiņa ieguldījumu uzskaite atbilstoši normatīvā akta prasībām un tiks panākta vienkārša, caurskatāma un līdzvērtīga piemaksu, prēmiju un naudas balvu piešķiršanas kārtība.

KNAB preses pārstāve Inta Šaboha paskaidroja, ka piemaksu, naudas balvu un prēmiju piešķiršana notika saskaņā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteikto, jo iepriekšējā kārtība bija zaudējusi spēku, savukārt darbs pie jaunas kārtības tika uzsākts 2012.gada pavasarī.

Šobrīd ir sagatavots šīs kārtības projekts, un saskaņā ar VK revīzijas ziņojumā paustajiem ieteikumiem KNAB šāda kārtība jāievieš līdz šī gada 28.decembrim.

Konference "Korupcijas novēršana un apkarošana Latvijā 10 gadi" bija starptautiska konference, kuras laikā tika apspriesti vairāki pretkorupcijas politikai svarīgi jautājumi. Plānojot ikgadējo budžetu, nebija iespējams savlaicīgi paredzēt šos izdevumus budžeta pieprasījumā, tāpēc nauda tika lūgta un piešķirta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

"KNAB ir iepazinies ar Valsts kontroles revīzijas ziņojumā paustajiem secinājumiem un ieteikumiem un nodrošinās šo ieteikumu izpildi norādītajos termiņos," uzsvēra Šaboha.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!