Valsts kontroles (VK) Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija ir konstatējusi vairākus pārkāpumus Rīgas brīvostas pārvaldes darbībās.
Kā informēja Valsts kontroliera padomniece Indira Ozola, VK Pašvaldību revīzijas departamenta kolēģija secinājusi, ka Rīgas domes un ministriju rīkojumos par amatpersonu iecelšanu Rīgas brīvostas valdē nav noteikts atalgojums un citi ar darba specifiku saistīti jautājumi. Ostas valdes locekļu atalgojuma noteikšanas kārtība nav reglamentēta ne Rīgas domes apstiprinātajā brīvostas nolikumā, ne citos normatīvajos dokumentos.

Līdz ar to brīvostas valdes locekļu atalgojumam laika posmā no 1998.gada līdz 2003.gada 1.jūlijam bez tiesiska pamatojuma izlietoti 1 453 143 lati, norāda VK.

Rīgas brīvostas valdes locekļi, apstiprinot brīvostas budžetu, kurā iekļauts viņu uz nenoteiktu kritēriju pamata noteiktais atalgojums, nonāk interešu konfliktā, kas definēts likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", konstatējusi VK.

VK revidentu ziņojums ir nosūtīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, lai tas izvērtētu iespējamo interešu konflikta situāciju saistībā ar Rīgas brīvostas valdes locekļu atalgojuma noteikšanas kārtību.

Tāpat VK atzinusi, ka Rīgas brīvostas ieguldījums 319 000 latu vērtībā privātajā AS "Rīgas jūras līnija" neatbilst likuma "Par ostām" prasībām, kas ostas pārvaldes rīcībā esošus finanšu līdzekļus var izmantot tikai ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai, kā arī minētā likuma noteikto funkciju izpildei.

Brīvostas valdes 2002.gada 11.marta lēmums par SIA "Rīgas centrālais termināls" 50% nomas maksājumu parāda atlaišanu 1 246 787 latu apjomā pieņemts bez ekonomiska pamatojuma par šāda lēmuma pieņemšanas nepieciešamību, secina VK.

Savukārt ieilgusī VAS "Rīgas tirdzniecības osta" likvidācija radījusi nelietderīgus izdevumus, jo "Rīgas tirdzniecības ostas" valdes un pilnvarnieka atalgošanai 2001. un 2002.gadā izlietoti 98 529 lati.

VK arī norāda, ka Rīgas domes Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komiteja nav kontrolējusi pašvaldības pieņemtā lēmumu izpildi par Spilves rajonā esošo zemesgabalu nodošanu Rīgas brīvostas valdījumā.

VK revīzijas atzinums par veikto likumības revīziju Rīgas brīvostā ir stājies spēkā, jo brīvostas pārvalde nav izmantojusi iespējas to pārsūdzēt. "Tas nozīmē, ka brīvosta piekrīt atzinumā rakstītajam," skaidroja VK pārstāve.

Par revīzijas rezultātiem paziņots Rīgas brīvostas pārvaldei un Rīgas domei, kā arī Ministru kabinetam.

Rīgas brīvostas pārvaldei līdz šā gada 1.jūnijam jāinformē VK par paveikto revīzijā konstatēto trūkumu novēršanai.

VK veikusi likumības revīziju, pārbaudot Rīgas brīvostas pārvaldes darījumu un finanšu pārskatu atbilstību normatīvo aktu prasībām laika posmā no 1998.gada līdz 2003.gadam. Revīzija veikta pēc ekspremjera Einara Repšes (JL) lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!