Foto: LETA

Valsts kontrole ir uzsākusi lietderības revīziju "Noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanas un iztiesāšanas efektivitāte", informēja Valsts kontrolē.

Revīzija sākta, lai pārliecinātos, vai spēkā esošais normatīvais regulējums un atbildīgo institūciju darbība tām noteikto funkciju izpildē nodrošina efektīvu noziedzīgu nodarījumu ekonomikas un finanšu jomā izmeklēšanu un iztiesāšanu.

Revīzijas apjomā ir iekļautas Iekšlietu ministrija un tās padotībā esošā iestāde Valsts policija, Finanšu ministrija un tās padotībā esošā iestāde Valsts ieņēmumu dienests, kā arī Tieslietu ministrija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, kā arī Latvijas Republikas Prokuratūra.

Valsts kontrole revīzijas ietvaros vērtēs, vai praksē noziedzīgu nodarījumu finanšu un ekonomikas jomā efektīvi, iespējami ātri un kvalitatīvi tiek panākts krimināltiesisko attiecību taisnīgs noregulējums. Tiks arī pētīti šķēršļi, analizēti efektīvas kriminālprocesu virzības kavējoši faktori gan pirmstiesas izmeklēšanas iestādēs, gan arī prokuratūrā un tiesās.

Revīzijā arī tiks vērtētas iespējamās normatīvā regulējuma nepilnības, institūciju savstarpējās sadarbības pietiekamība u.c. jautājumi.

Valsts kontrolē norādīja, ka revīzijas jautājumu izvērtēšanai viena no izmantotajām metodēm ir arī izbeigto vai ar attaisnojošu spriedumu noslēgušos kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem finanšu un ekonomikas jomā juridiskā analīze, kura veikšanai Valsts kontrole piesaista ekspertus.

Paredzams, ka piesaistītie eksperti analizēs kriminālprocesus, kuru izbeigšanai kā pamats ticis norādīts noilgums, noziedzīga nodarījuma sastāva trūkums u.tml. Izpētes rezultātā plānots noskaidrot iemeslus tam, kādēļ kriminālprocesi ieilguši un nav panākts krimināltiesisko attiecību taisnīgs noregulējums, vai pirmstiesas kriminālprocesa posmā vai iztiesāšanā konstatējami kādi trūkumi, kas sekmējuši kriminālprocesa izbeigšanu vai attaisnojoša sprieduma pieņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!