Foto: LETA

Viens no Valsts kontroles plānotajiem jaunajiem darbības virzieniem būs revīziju veikšana pašvaldībās, lai pārliecinātos, cik ekonomiska un pamatota tajās ir finanšu līdzekļu izlietošana.

Šādi plāni Valsts kontrolei ir, jo tā nereti saņem iedzīvotāju sūdzības par iespējamu neekonomisku un nepamatotu līdzekļu tērēšanu pašvaldībās, intervijā aģentūrai LETA atklāja valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Ja ik gadu Valsts kontrole veic ministriju un to padotības iestāžu finanšu revīzijas, pašvaldību jomā tā līdz šim ir paļāvusies uz zvērinātu revidentu darbu. Pati valsts kontrole veic revīzijas tikai atsevišķās pašvaldībās, izlases kārtībā.

"Diemžēl mums jāatdzīst, ka tieši pašvaldībās mēs regulāri konstatējam nelietderīgus un nelikumīgus izdevumus," sacīja Krūmiņa. Papildus saņemot arī iedzīvotāju sūdzības, Valsts kontrole secinājusi, ka ir jāpastiprina pašvaldību pārbaudes, nodrošinot, ka katra pašvaldība, neskatoties uz tās lielumu, tiek pārbaudīta vismaz reizi trīs gados.

"Domāju, ka šādas pārbaudes varētu papildus motivēt pašvaldību darbiniekus rīkoties ar pašvaldību līdzekļiem lietderīgi, likumīgi un iedzīvotāju interesēs," pauda valsts kontroliere.

Lai šādu jaunu darbības virzienu varētu ieviest, Valsts kontrolei būšot nepieciešami papildus līdzekļi. Pagaidām gan konkrēta summa nav zināma, taču jau tuvākajā laikā par šo jautājumu ir plānots uzrunāt gan Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputātus, gan arī Finanšu ministriju un valdību. Līdz tam laikam tiks veikti visi nepieciešamie aprēķini, gan arī sagatavota argumentācija par finanšu līdzekļu nepieciešamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!