Foto: LETA

Atsaucoties Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) aicinājumam, Valsts kontrole (VK) uzsākusi pārbaudes par individuālo aizsarglīdzekļu – sejas masku – piegādēm, informē VK.

Valsts galvenā audita iestāde norāda, ka tiklīdz pārbaužu rezultāti būs pieejami, par to tiks informēts premjerministrs, atbildīgās institūcijas un sabiedrība.

Kā ziņots, Kariņš aicinājis VK steidzami veikt auditu, informēt sabiedrību un ieteikt uzlabojumus par individuālo aizsarglīdzekļu iepirkumiem, kas raisījuši sabiedrības bažas par iespējami negodprātīgu rīcību.

"Delfi" jau rakstīja, ka medicīniskās maskas iedalāmas trijās kategorijās – "Type I", "Type II" un "Type IIR", kur pirmās ir ar baktēriju filtrācijas efektivitāti 95%, otrās – ar efektivitāti 98%, bet trešās jeb IIR – arī ar 98% un izturību pret šļakatām. Latvija no uzņēmuma "ADDI Trading" iepirkusi pirmā līmeņa maskas, kas, piemēram, ķirurģiskām operācijām neesot piemērotas.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) direktors Edgars Labsvīrs pirmdien paziņoja, ka, vadoties pēc Eiropas Savienības (ES) un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadlīnijām par sejas aizsargmasku kvalitāti, apgalvojums, ka pirmā tipa sejas aizsargmaskas nav piemērotas lietošanai ārstniecības iestādēs, esot nepatiess.

Labsvīrs uzsvēra, ka pastāv vairākas vadlīnijas – gan Eiropas, gan Lielbritānijas, gan PVO izvirzītās, kurās nevienā brīdī nekur neesot teikts, ka mediķi nevar lietot pirmā tipa maskas. Kopumā šobrīd no visām Latvijas iepirktajām aizsargmaskām divi miljoni esot otrā tipa, savukārt pirmā tipa masku kopskaits sasniedz sešus miljonus.

Skaidrojot atšķirības starp pirmā un otrā tipa sejas aizsargmaskām, Labsvīrs atzina, ka pirmā tipa maskas nav domātas lietošanai operāciju zālēs un vietās ar līdzīgām sterilizācijas prasībām, tomēr tās var izmantot ārstniecības iestādēs Covid-19 aizsardzības nolūkos.

Raksturojot situāciju, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādīja, ka visa ES saskaras ar līdzīgām problēmām kā Latvija, proti, individuālo aizsarglīdzekļu iegāde ir apgrūtināta paaugstinātā pieprasījuma dēļ.

Ministre apgalvoja, ka pārmetumi, ka medicīnas aizsardzības līdzekļi tiek iepirkti no komersantiem, kuru piedāvātās preces kvalitāte ir apšaubāma, neesot patiesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!