Būvfirma SIA "Velve" šodien iecerējusi vērsties ar sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā, jo uzskata, ka Valsts kontrole (VK) konkursā par VK ēkas rekonstrukciju nav izvēlējusies saimnieciski izdevīgāko priekšlikumu, ziņo laikraksts "Diena".
Konkursa komisija valsts kontroliera Raita Černaja vadībā priekšroku devusi piedāvājumam, kas bijis teju par ceturtdaļmiljonu latu dārgāks nekā "Velves" projekts. Savukārt VK norāda, ka uzvarētājs izvēlēts, ņemot vērā ne tikai piedāvāto summu, bet arī citus kritērijus.

Kā "Dienai" pastāstījis "Velves" valdes priekšsēdētājs Andris Kreislers, kura vadītais uzņēmums piedalījies konkursā par VK ēkas rekonstrukciju un piebūves celtniecību, 26.novembrī iepirkuma komisija "Velvei" lūgusi sniegt papildu informāciju triju darbadienu laikā, proti, līdz 1.decembrim, bet, ja iespējams, - līdz 30.novembra rītam.

VK vēlējusies saņemt ziņas par celtniecības posmiem, peļņu, būvlaukuma izmaksām un citu informāciju, taču Kreislers apgalvoja, ka saskaņā ar konkursa nolikumu pretendentiem tā nav bijusi jānorāda.

Kad "Velve" 30.novembrī nosūtījusi VK prasītās ziņas, tajā pašā dienā par uzvarētāju atzīts "RBS Skals". Tas netiešā veidā varot liecināt par to, ka iepirkuma komisijas lēmums varētu būt bijis sagatavots vēl pirms "Velves" paskaidrojuma saņemšanas un tā izvērtēšanas, bet pretendenta izvēle, iespējams, notikusi neobjektīvi, uzskata būvuzņēmums.

"Ja mēs ieteiktajā atbildes sagatavošanas termiņā, līdz pirmajam [decembrim], būtu iesnieguši [papildinājumus], mums jau būtu konkursa komisijas lēmums, vispār nesagaidot mūsu atbildes," norādījis Kreislers.

"RBS Skals" ar piedāvājumu 2 346 095 latu apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli, konkursā ieguva 89,61 punktu, bet "Velve", kuras projekts nepārsniedza 2,1 miljonu latu, - 89,17 punktu. "Mēs atšķiramies par 0,44 punktiem, un šie nulle komats cik punkti izšķir valstij par sliktu 247 000 latu. Var jau būt, ka tas ir saimnieciski izdevīgi. (..) Šoreiz es esmu sašutis," atzina Kreislers.

VK iepirkuma komisijas priekšsēdētāja vietnieks Māris Millersons laikrakstam skaidrojis, ka uzvarētāja izvērtēšanā ņemti vērā vairāki nosacījumi: "Ir citi vērtēšanas kritēriji, ne tikai zemākā cena."

"RBS Skals" piedāvājis saviem darbiem trīs, bet "Velve" - divu gadu garantiju. "Gads tomēr ir diezgan liela, būtiska atšķirība," sacījis Millersons. Arī "Velves" konkurentu pieredze, būvējot līdzīga apjoma un izmaksu objektus, bijusi lielāka.

Summējot šos kritērijus un piedāvāto summu, par uzvarētāju atzīts "RBS Skals".

Millersons apstiprināja, ka "Velvei" bija tiesības papildu ziņas iesniegt līdz 1.decembrim, taču dienu iepriekš bijusi paredzēta iepirkuma komisijas sēde, tāpēc VK lūgusi informāciju atsūtīt ātrāk.

Vakar pēcpusdienā valsts kontroliera padomniece Indira Ozola laikrakstam pavēstījusi, Černajs tikko atgriezies no Luksemburgas, tāpēc viņa viedokli būšot iespējams noskaidrot tikai šodien.

Uzzinot, ka "Dienas" reportieris iepriekš jau sazinājies ar Millersonu, valsts kontroliera padomniece pavēstīja, ka tas neesot VK, bet gan Millersona subjektīvs viedoklis. VK darbinieki ar žurnālistiem drīkstot runāt vienīgi ar valsts kontroliera atļauju, tāpēc pret Millersona izteikumiem jāizturas "ļoti kritiski".

Ozola darīja zināmu, ka šis esot pirmais gadījums, kad tiek apstrīdēti VK rīkota konkursa rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!