Foto: LETA
Valsts kontroliere Inguna Sudraba uzskata, ka partiju mehānisms Latvijā ir sabiedrību šķeļošs, tāpēc Latvijai būtu vajadzīga prezidentāla valsts, un pirmdien intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" arī skaidro, ka Zatlera Reformu partijā neiestājās, jo neesot jutusi interesi par veicamajiem darbiem, bet gan par savu vārdu un seju.

"Iesaistīšanās politikā vai partijā ir milzīga atbildība. Es iesaistos vai atbalstu procesus, kuriem zinu mērķus, redzu cilvēkus, kas saprot, ko un kā grib izdarīt, ja redzu, ka cilvēki, kas iesaistās kopā ar mani, arī ir atbildīgi, ka mūsu redzējumi ir līdzīgi, ka tas nav tikai īstermiņa pasākums. Bet es jutu, ka interesē tikai mans vārds un seja, bet absolūti neinteresē darba saturs, kas būtu jāveic pirmām kārtām," par tikšanos ar eksprezidentu Valdi Zatleru vēl pirms partijas dibināšanas stāsta Sudraba.

Lūgta komentēt vietnes "WikiLeaks" materiālus, kuros atspoguļotās Sudrabas sarunas ar ASV vēstniecību liecina, ka viņa ar Aivaru Markotu pirms 10. Saeimas vēlēšanām ASV vēstniecībā runājusi par gatavību veidot jaunu partiju un kļūt par tās premjera amata kandidāti, kur viens no punktiem būtu latviešu un krievvalodīgo kopienu attiecību uzlabošana, viņa apgalvo: "Es nestāstīju par konkrētas partijas veidošanu, bet par to, kas Latvijai nepieciešams."

"Es tomēr esmu pārliecināta, ka partiju mehānisms Latvijā ir sabiedrību šķeļošs un ka mums vajag citu valsts pārvaldes formu. Partijas veidojas kā šauru grupu intereses pārstāvošas, kas mēģina panākt sev atbalstu, lietojot vienkāršus mehānismus, lielākoties pretnostatot vienu sabiedrības grupu otrai. Bet tas nav valstij dodošs, tas ir tikai valsti gremdējošs mehānisms, tāpēc neticu partiju sistēmai kā atbilstošai Latvijas situācijai," klāsta Sudraba.

Viņa pārliecināta, ka Latvijai ir vajadzīga prezidentāla valsts, kur ir lielākas prezidenta tiesības, "kur nav izpildvara ar likumdevēju varu tā saaugusi, kur var ar prezidentālas varas palīdzību veidot profesionālu valdību, jo, manuprāt, jāmeklē ceļi, kā sabiedrību saliedēt".

"Caur partiju sistēmu pārsvarā notiek savtīgu interešu realizācija un sabiedrības šķelšana," klāsta valsts kontroliere. Viņa uzskata, ka Latvijā "varētu vismaz daļēji realizēt mažoritāro sistēmu, kur balso par konkrētu cilvēku, saprotot viņa spējas, redzējumu, un ievēlētais deputāts arī uzņemtos konkrētu atbildību par to, ko izdara parlamenta darbā".

Jau vēstīts, ka Sudraba apsvērusi iespēju veidot jaunu politisku partiju un būt šīs partijas premjera amata kandidāte pirms 10.Saeimas vēlēšanām, taču viņas politiskās ambīcijas amerikāņu diplomāti apšaubīja, klāstīts ASV vēstniecības Latvijā ziņojumā Valsts departamentam 2010.gada sākumā. Sudraba portālam "Delfi" gan sacīja, ka esot pārprasta, jo partiju dibināt viņa neesot gribējusi.

Slepenajā ziņojumā, kas publiskots interneta vietnē "WikiLeaks", pausts, ka valsts kontroliere sākusi asi kritizēt valdību par rīcību ekonomiskās krīzes laikā, un šī kritika esot skaidrojama ar politiskajām ambīcijām. "Konfidenciālās tikšanās laikā ar vēstniecību Sudraba atklāja plānus veidot jaunu politisko partiju un, iespējams, kļūt par premjera amata kandidātu 2010.gada 10.Saeimas vēlēšanās," pausts ziņojumā.

Savukārt jūnijā Valsts prezidents Zatlers uz sarunu par "stāvokli valstī" aicinājis arī valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, taču saruna bijusi nekonkrēta - prezidents atzinis, ka viņam būtu nepieciešami "Sudrabas seja un vārds", bet konkrētāk nav paskaidrojis, kādiem mērķiem vajadzīgs valsts kontrolieres atbalsts, portālam "Delfi" toreiz pastāstīja Sudraba.

Viņa apliecināja, ka pēc Zatlera iniciatīvas pirmdienas vakarā notika saruna par stāvokli valstī un "tālāko redzējumu", taču atzina, ka nekādi konkrēti mērķi, uzdevumi vai plāni šajā tikšanas reizē neesot pārrunāti. "Man grūti pateikt, par ko bija saruna, jo tā bija ļoti nekonkrēta," sacīja Sudraba.

Prezidents vien atzinis, ka viņam vajadzīga Sudrabas "seja un vārds", bet nepaskaidroja, kādam mērķim. Sudraba portālam "Delfi" uzsvēra, ka negrasās iesaistīties partijā un arī atbalstīt kādu politisko spēku. Viņa uzsvēra, ka pašreiz valsts kontrolieres amatā viņa to nemaz nedrīkst darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!