Foto: Publicitātes foto

Tagad Valsts meža dienesta rīcībā ir divi jauni kvadricikli "Polaris Ranger 1000 XP", kas paredzēti meža ugunsdzēsībai. Rīgas reģionālā virsmežniecība un Ziemeļkurzemes virsmežniecība katra savā rīcībā saņēma pa vienam jaunam kvadriciklam, liecina informācija iestādes mājaslapā.

Kvadricikli "Polaris Ranger 1000 XP" ir ar trīs sēdvietām un nelielu kravas kasti, aprīkoti ar papildu apgaismojumu, darbam īpaši smagos apstākļos ir uzstādīta vinča. Viena šāda kvadricikla izmaksas ir vairāk nekā 19 tūkstoši eiro.

Valsts meža dienestā norāda, ka šie kvadricikli būtiski atvieglos meža ugunsgrēku dzēsēju darbu gadījumos, kad jānogādā ugunsdzēsības inventārs purvos, vai vietās, kur ir paaugstināti bezceļa apstākļi. Tāpat šos kvadriciklus var izmantot lielu meža ugunsgrēku perimetra apsekošanā. Šādas tehnikas vienības savu lietderību ir pierādījušas vairākos meža ugunsgrēkos. Kā viens no spilgtākajiem piemēriem ir 2018. gada Stiklu meža ugunsgrēks, kur tika iesaistīti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta rīcībā esošie kvadricikli, kas būtiski atviegloja meža ugunsgrēka dzēšanā iesaistīto cilvēku darbu un nodrošināja operatīvās informācijas saņemšanu no visiem dzēšanas sektoriem.

"Ideja par šāda specializēta autotransporta iegādi, lai atvieglotu meža ugunsdzēsēju darbu, radās jau pirms pieciem gadiem. Kvadricikli tiešām ir jau sens un ilgots sapnis, kā ļoti nepieciešams un noderīgs mehānisms meža ugunsgrēku dzēšanai, tā īpašās priekšrocības ir nelielais izmērs un augstā caurejamība bezceļa apstākļos un purvainā apvidū. Tā kā ir gada beigas, tad iznāk, ka divas virsmežniecības saņem Ziemassvētku dāvanu," teic Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks Zigmunds Jaunķiķis.

Patlaban Valsts meža dienesta rīcībā ir arī 29 īpaši meža ugunsgrēku dzēšanai pielāgotās "Mercedes Benz Unimog" U4000, U4023 autocisternas, kā arī 85 ar dzēšanas iekārtām aprīkotas kravas apvidus automašīnas "Toyota Hilux".

2019. gadā Valsts meža dienests ir atklājis un dzēsis 1109 meža ugunsgrēkus, ar kopējo uguns skarto platību aptuveni 822 hektāri, no tiem 225.10 hektāri jaunaudzes. Visvairāk meža ugunsgrēki reģistrēti Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā – 477, kas ir gandrīz puse no kopējiem reģistrētajiem ugunsgrēkiem valstī, un kopējā uguns skartā platība ir bijusi aptuveni 310 hektāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!