Foto: Publicitātes foto
Šogad AS "Latvijas valsts meži" (LVM) darbinieki apzinājuši vairāk nekā 50 līdz šim nezināmas lielo putnu ligzdas – gan apdzīvotas, gan šajā ligzdošanas sezonā neapdzīvotas. Daudzi no šo ligzdu iemītniekiem, piemēram, melnie stārķi un visi ērgļi ir īpaši aizsargājamas putnu sugas, informēja LVM.

Daļu no jaunatrastajām ligzdām jau ir apsekojuši dabas aizsardzības eksperti, daļa vēl gaida savu kārtu. Visbiežāk sastaptais jaunatklāto lielo ligzdu iemītnieks ir Latvijas lauku un mežmalu ainavā izplatītais peļu klijāns, bet no aizsargājamo putnu sugām – jūras ērglis un melnais stārķis.

Piemēram, Engures meža iecirknī trīs lielas ligzdas uzgājis LVM Zemgales mežsaimniecības darbinieks Arvīds Tukāns, bet visvairāk lielās ligzdas ir apzinājuši LVM Dienvidkurzemes mežsaimniecības darbinieki, atrodot un aizsardzības statusu nodrošinot 20 līdz šim nezināmām aizsargājamo putnu ligzdošanas vietām.

Šogad Dienvidkurzemes mežsaimniecības teritorijā ir izveidoti divi mikroliegumi jūras ērglim (ligzdas atrastas 2010. gada beigās), vēl divi mikroliegumi vēl top. Šogad arī izveidoti divi mikroliegumi mazajam ērglim. Jūnijā un jūlijā valsts īpašumā esošajos mežos atrastas četras jaunas melno stārķu ligzdas, kuru aizsardzībai tiek veidoti mikroliegumi. Arī trim valsts mežos atrastajām zivju ērgļu ligzdām ir ierosināts veidot mikroliegumus. Vēl par divām jaunām melno stārķu ligzdām valsts mežos LVM saņēmuši informāciju no Valsts meža dienesta kolēģiem. Šobrīd LVM piesaistījusi putnu ekspertu, lai noteiktu vēl piecās lielās ligzdās ligzdojošo lielo putnu sugas piederību.

LVM pateicas dabas mīļotājam Mārim Bērziņam, kurš lielu ligzdu uzgājis netālu no savām mājām Ēdoles pusē, un, atsaucoties uz LVM aicinājumam ziņot par mežā atrastām lielām putnu ligzdām, atsūtījis visus nepieciešamos datus. Pēc eksperta atzinuma ligzdu apdzīvo peļu klijāns. Lai arī peļu klijāns nav iekļauts aizsargājamo putnu sugu sarakstā, tomēr, veicot šajā vietā saimniecisko darbību, LVM veiks visu nepieciešamo, lai putnam saglabātu labvēlīgus ligzdošanas apstākļus.

LVM aicina ikvienu, kas mežā uzgājis lielu ligzdu, ziņot par to uzņēmumam: aizpildot anketu internetā un norādot ligzdas vietu kartē (informāciju par ligzdu var pievieno ar zīmi "+", kas atrodas ekrāna augšējā labajā stūrī) vai rakstīt uz e-pastu putni@lvm.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!