Foto: LETA
Pēc ekonomikas ministra Daniela Pavļuta (RP) iniciatīvas izveidotā darba grupa trešdien portālā www.musuvalsts.lv publicējusi sākotnējos priekšlikumus un pirmās idejas reemigrācijas atbalsta pasākumiem, kā arī aicinājusi ikvienu Latvijas iedzīvotāju un valsts piederīgo izteikt savu viedokli un sniegt ieteikumus rīcības virzienu pilnveidošanai, portāls “Delfi” uzzināja Ekonomikas ministrijā (EM).

Darba grupa rosina nodrošināt darba tirgus informācijas pieejamību - ieviest efektīvu divvirzienu komunikācijas mehānismu tam, kā darba devēji informē ārvalstīs dzīvojošo valsts piederīgos par nepieciešamajiem speciālistiem, vakancēm un prakses iespējām, bet ārvalstīs dzīvojošie var uzrunāt potenciālos darba devējus.

Piedāvāts ieviest programmu augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei Latvijas uzņēmumos, kā arī novirzīt valsts un ES finansējumu komersantiem nepieciešamo uz ārvalstīm izbraukušo augstas kvalifikācijas speciālistu piesaistei. Tāpat piedāvāts paplašināt to personu loku, kurām iespējams pretendēt uz repatrianta statusu, paredzot iespējas saņemt repatrianta statusu arī tiem Latvijas valsts piederīgajiem, kas izceļojuši no valsts pēc 1990.gada 4.maija, izceļošanas brīdī bija sasnieguši pilngadību un ārpus Latvijas dzīvojuši vismaz 10 gadus.

Paredzēts veicināt sadarbība ar diasporu - aktīvi izmantot ārvalstīs dzīvojošo latviešu organizāciju tīklu un to organizētos pasākumus diasporas informēšanai par aktualitātēm Latvijā, īpaši par darba un uzņēmējdarbības iespējām, Latvijā nepieciešamajiem speciālistiem un veiksmes stāstiem, nodrošināt Latviešu valodas apmācības, proti, atbalstīt latviešu valodas apmācību iespējas pēc ierašanās Latvijā visiem Latvijas valsts piederīgā ģimenes locekļiem, arī laulātajam un bērniem, neatkarīgi no viņu valstiskās piederības un latviešu valodas zināšanu līmeņa.

Paredzēts sniegt atbalstu skolēniem, kas atgriežas un iekļaujas Latvijas izglītības sistēmā, kā arī šo skolēnu vecākiem - kopš 2012. gada sākuma ir atvieglots un paātrināts process, kādā pēc atgriešanās Latvijā bērni tiek uzņemti vispārējās izglītības iestādēs un tiem palīdz integrēties Latvijas izglītības sistēmā, piemēram, ar pedagoga palīga, skolas psihologa vai sociālā pedagoga atbalstu.

Tāpat ierosināts noteikt "vienas pieturas aģentūras" principu ar jau esošām pārstāvniecībām reģionos informācijas un konsultāciju sniegšanai, kas attiecas uz uzturēšanos - darba iespējām, izglītības sistēmu, veselības aprūpi - Latvijā.

Darba grupas sagatavotie sākotnējie priekšlikumi tiek nodoti sabiedriskajai apspriešanai, kas notiks portālā www.musuvalsts.lv no 31.oktobra līdz 18.novembrim.

Apspriešanas rezultāti tiks izmantoti, lai līdz 14.decembrim izstrādātu Reemigrācijas atbalsta pasākumu plāna projektu. Portāls www.musuvalsts.lv dod iespēju ikvienam ar sociālo tīklu starpniecību - reģistrējoties caur "Draugiem.lv", "Facebook" vai "Twitter" profilu - balstot "par" un "pret" atsevišķiem sākotnējiem priekšlikumiem, kā arī argumentēti diskutēt par reemigrācijas plāna pirmajām idejām, iesniedzot arī savus priekšlikumus pasākumiem, kas varētu sniegt atbalstu emigrējušajiem iedzīvotājiem, atgriežoties Latvijā.

Kā ziņots, darba grupā strādā valsts pārvaldes, pašvaldību, arodbiedrību, uzņēmēju un ārzemju latviešu organizāciju pārstāvji.

Pavļuts norāda, ka aktīvās diskusijas publiskajā telpā apliecina, ka par emigrāciju Latvijā vienaldzīgo ir maz. Teju ikviens no mums ir saskāries ar kādu emigrējušā stāstu, kuri, lai arī ir ļoti dažādi, tomēr lielākajā daļā gadījumu ekonomisku un sociālu problēmu pilni - zaudēts darbs vai nestabilitāte darbavietā, zems atalgojums, neiecietība sabiedrībā.

"Reemigrācijas atbalsta pasākumu mērķis nav dot veltas cerības vai solīt pašlaik nereālo, bet gan sniegt praktisku palīdzību tiem ekonomiskās emigrācijas aizbraucējiem, kuri patlaban redz iespējas atgriezties, dzīvot un strādāt Latvijā, vēlas dibināt savu uzņēmumu vai citādāk attīstīt biznesa saiknes ar Latviju. Vienlaikus jāuzsver, ka galvenie faktori, kas dos stimulu atgriezties Latvijā būs ekonomiskās situācijas turpmāka uzlabošanās, iespējas atrast darbu un vidējā atalgojuma līmeņa kāpums atbilstoši produktivitātei," norāda ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!