Sākot ar nākamo gadu, valsts pārvaldē būs jauna vienota atalgojuma sistēma, kurā būs noteiktas jaunas maksimālās algas, lai arī to apjomi vēl nav zināmi.
Premjers Valdis Dombrovskis skaidroja, ka Finanšu ministrijas gatavotais dokuments būs gatavs tuvākā mēneša laikā un valdībā tiks skatīts līdz ar šā gada budžeta izmaiņām, bet spēkā stāsies tikai nākamgad. Dombrovskis uzsvēra, ka šoreiz praksē tiks īstenots princips, ka par vienādu darbu valsts pārvaldē cilvēki saņems vienādu atalgojumu, kas līdz šim praksē ne vienmēr ticis īstenots. Tādejādi līdžsinējo 37 algu sistēmu vietā būs tikai četras.

Likumprojekta mērķis ir apvienot vienā likumā svarīgākos noteikumus, kas attiecas uz valsts darbā strādājošo darba samaksu un sociālām garantijām, un darba samaksas sistēmu valstī padarīt vienkāršāku un saprotamu.

Likumu paredzēts attiecināt uz Valsts prezidentu, Saeimas un pašvaldību domes deputātiem, Ministru kabineta locekļiem, visās no valsts budžeta finansētajās iestādēs nodarbinātajiem, Latvijas Bankas prezidentu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāju, valsts augstskolās nodarbinātajiem, pašvaldību iestādēs nodarbinātajiem, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļiem, kā arī ostu valdes locekļiem un ostas pārvaldniekiem.

Likumprojekts paredz atlīdzību sistēmu, kas sastāv no darba samaksas, kas ir mēnešalga, piemaksas un prēmijas, un sociālajām garantijām, kas ir pabalsti kompensācijas, apdrošināšana un izdienas pensijas, kā arī no cietiem darba devēja piešķirtajiem labumiem, piemēra, dienesta automašīnas vai mobilā tālruņa maksājumiem.

Saeimas un pašvaldību domes deputātiem, Valsts prezidentam, valdības locekļiem, neatkarīgo institūciju vadītājiem (Valsts kontrolieris, CVK priekšsēdētājs, tiesībsargs, SPRK priekšsēdētājs, NRTP priekšsēdētājs, Latvijas Bankas prezidents, FKTK priekšsēdētājs), kā arī tiesnešiem un prokuroriem algas noteiks, piesaistot ar koeficientu CSP iepriekšējā gada oficiālajā statistikas paziņojumā publicētajam valstī strādājošo vidējās darba algas apmēram. Turklāt nākamgad ieteikts izmantot 2008.gada datus.

Valsts tiešās pārvaldes iestāžu darbiniekiem, CVK darbinieki, CZK darbinieki, pedagogiem no 2010.gada 1.septembra, tiesu un prokuratūras darbiniekiem, Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta darbiniekiem, Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem, Saeimas darbiniekiem, Valsts kontroles darbiniekiem, SPRK darbiniekiem, Tiesībsarga biroja darbiniekiem, IeM sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm mēnešalgu noteiks valdība atbilstoši amatu katalogam un, ņemot vērā darbinieku kvalifikācijas pakāpi.

Tāpat MK noteiktu algas atbilstoši dienesta pakāpēm un izdienai profesionālā dienesta karavīriem, atbilstoši kapitālsabiedrības lielumam - valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību vadītājiem, valdes un padomes locekļiem un atbilstoši ostas lielumam - ostu valdes locekļiem un ostas pārvaldniekiem.

Projekts paredz, ka atvasinātām publiskām personām un to izveidotām iestādēm - Valsts augstskolu un to izveidotu iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, pašvaldību un to izveidoto iestāžu amatpersonām un darbiniekiem, plānošanas reģionu amatpersonām un darbiniekiem - mēnešalgas apmēru nosaka, ņemot vērā amata vērtību un darbinieka individuālās prasmes un novērtējumu, un nepārsniedzot mēnešalgu maksimālos apmērus, kādi ir noteikti līdzīgas sarežģītības un atbildības amatiem valsts tiešās pārvaldes iestādēs.

Tāpat projekts paredz vienādus nosacījumus vispārējām piemaksām un speciālajām piemaksām atsevišķām amatu vai profesiju grupām, piemēram, par darbu īpašos apstākļos, kas saistīts ar paaugstinātu risku amatpersonas (darbinieka) drošībai vai veselībai; par dalību starptautiskajās misijās un operācijās, u.c.

Projekts nosaka, ka prēmijas var izmaksāt par ikgadējo darba rezultātu novērtējumu reizi gadā, par augstiem darba rezultātiem, kā arī izcili veicot rīcības (darba) plānā neparedzētus ārkārtējus uzdevumus un par drošsirdīgu un pašaizliedzīgu rīcību, veicot darba pienākumus ārkārtas situācijās.

Valsts pārvaldē būtu arī vienādi pabalsti visiem - bērna piedzimšanas gadījumā, sakarā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi, amatpersonas (darbinieka) nāves gadījumā, atvaļinājuma pabalsts, atlaišanas pabalsts un pabalsts, ja, pildot amata (dienesta) pienākumus, ir gūts ievainojums vai sakropļojums un nevar turpināt pildīt amata (dienesta) pienākumus.

Paredzēti arī speciālie pabalsti - pārcelšanās pabalsts, pabalsts amatpersonas nāves gadījumā, ja amata pienākumu izpilde saistīta ar paaugstinātu risku amatpersonas drošībai vai veselībai un pabalsts par dienestu ārvalstīs.

Projekts paredz vispārējās kompensācijas mācību izdevumu segšanai un ceļa izdevumu segšanai, un speciālās kompensācijas - ar pārcelšanos saistīto izdevumu kompensācija, kompensācija par dzīvojamās telpas īri un komunālajiem pakalpojumiem, kompensācija par sakaru izdevumiem, materiālo zaudējumu kompensācija, reprezentācijas izdevumu kompensācija un uzturdevas kompensācija (karavīriem)

Tāpat iespējama veselības un dzīvības apdrošināšana, apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem (KNAB) un apmaksāti veselības aprūpes izdevumi (IeM un AM).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!