Foto: LETA
Valsts policija pagājušā gadā atvaļināto likumsargu skaits pārsniedzis darbā pieņemto, pirmdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks.

Pērn policijā bija nenokomplektētas 19,4% amata vietas. Tāpat pērn dienestā pieņemta 271 amatpersona, bet atvaļinātas 364 amatpersonas.

Galvenie dienestā neuzņemšanas iemesli ir neatbilstoša fiziska sagatavotība un veselība.

Runājot par dienestu atstājušajiem, Ruks norādīja, ka visi pēdējie gadi šajā jomā pagājuši ar mīnusa zīmi. Viena daļa devušies izdienas pensijā, citi aizgājuši pensijā priekšlaicīgi sakarā ar neatbilstošu veselības stāvokli, bet satraucošākais esot tas, ka pērn 116 likumsargi aizgājuši neatbilstošu sociālo garantiju dēļ.

Policija gan darot visu iespējamo, lai dienestā noturētu policistus. Uzzinot par policista vēlēšanos atstāt dienestu, piemēram, viņam tiek piedāvāts pāriet strādāt citā struktūrvienībā, kas policistam ir ērtāks risinājums.

Runājot par disciplīnu, Ruks vērsa uzmanību, ka pērn dienestā reģistrēti 584 disciplinārpārkāpumi, bet gadu iepriekš tādu bija 610. Disciplinārsods piemērots 228 gadījumos, bet vēl gadu iepriekš - 250 gadījumos.

Ruks pauda nožēlu, kas pērn pieaudzis kukuļņemšanas gadījumu skaits. 2020.gadā tādi bija 12, 2019.gadā - astoņi, bet vēl gadu iepriekš seši. Ruks gan pieļāva, ka tas ir saistīts ar kvalitatīvāku Iekšējās drošības biroja darbu. Tajā pašā laikā viņš nenoliedza, ka tā ir aisberga redzamā daļa un šeit ir kur strādāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!