Foto: LETA

Valsts policija sestdien, 14. novembrī, vienlaicīgi visā Latvijā veica preventīvas pārbaudes, apsekojot tirdzniecības centrus, lielveikalus un ēdināšanas iestādes, ar mērķi pārbaudīt, vai tiek ievēroti ārkārtējās situācijas noteiktie ierobežojumi un aizliegumi, kā arī drošības pasākumi.

Policija kopumā pārbaudīja gandrīz 1000 dažādas tirdzniecības vietu un ēdināšanas iestādes visā Latvijā. Jāteic, ka lielākoties noteiktie ierobežojumi un drošības prasības tika godprātīgi ievērotas. Arī policijas mērķis, veicot šādas pārbaudes, nav sodīt, bet gan preventīvi skaidrot un veicināt izpratni par ārkārtējo situāciju, kā arī panākt, lai iedzīvotāji izturas atbildīgi un ievēro noteiktos ierobežojumus.

Lai gan vairums tirgotāju ir bijuši atbildīgi, ievērojot noteiktās prasības, diemžēl konstatēti arī pārkāpumi, kad tirdzniecības centros ir darbojušies vairāki veikali, kuriem šobrīd ārkārtējās situācijas laikā darbība brīvdienās ir aizliegta. Proti, lielajos tirdzniecības centros, kuru platība ir vismaz 10 000 m2 vai kuros atsevišķās tirdzniecības vietās darbojas vismaz 10 tirdzniecības dalībnieki vai pakalpojuma sniedzēji, sestdienā ir strādājuši tie veikali, kas nepārdod pirmās nepieciešamības preces, bet gan veic, piemēram, saimniecības preču tirdzniecību.

Lielākajā daļā gadījumu, konstatējot iespējamus pārkāpumus, policisti komersantiem ir devuši preventīvas norādes vai mutiski brīdinājuši. Tomēr divos gadījumos ir uzsāktas resoriskās pārbaudes, bet vēl deviņos gadījumos – administratīvā pārkāpuma procesi.

Pārbaužu laikā policisti konstatējuši arī vairākus gadījumus, kad nedz pārdevēji, nedz apmeklētāji nav lietojuši mutes un deguna aizsegus. Veicot pārrunas, šie pārkāpumi ir uzreiz novērsti.

Jānorāda, ka policija vakar šīs pārbaudes ir veikusi vairākkārtīgi. Vakarā, atkārtoti apsekojot tirdzniecības vietas, citi pārkāpumi vairs netika konstatēti.

Vēršam uzmanību, ka arī turpmāk policija veiks šādas pārbaudes, lai uzraudzītu vai tiek ievēroto Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanai noteiktās drošības prasības. Aicinām gan komersantus, gan iedzīvotājus būt atbildīgiem – gan pret savu, gan līdzcilvēku veselību un drošību – un ievērot šos pastiprinātos piesardzības pasākumus.

Nepulcējieties, izmantojiet sejas maskas pārtikas veikalos, aptiekās un citās sabiedriskās vietās, ievērojiet divu metru distanci no citiem apmeklētājiem, kā arī bieži mazgājiet rokas. Lai situācija uzlabotos un Covid-19 izplatība mazinātos, šos ierobežojumus un drošības prasības nepieciešams pielāgot ikdienas dzīvei un iemācīties ar to sadzīvot, tāpēc policija aicina izturēties pret tiem atbildīgi un tos ievērot.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!