Foto: LETA

Vakantajam Valsts policijas (VP) priekšnieka amatam nolemts virzīt Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītāju Armandu Ruku, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Ruku minētajam amatam izraudzījies iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV). Ruks nebija starp trim līdz šim publiski vērtētajiem kandidātiem uz Valsts policijas priekšnieka amatu.

Valdību veidojošās partijas šodien diskutē par minēto jautājumu, plānojot to Ministru kabinetā izskatīt nākamajā nedēļā. Aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka koalīcijā nav īpašu iebildumu pret šo kandidatūru.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, Ruks tikai šovasar kļuva par Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieku. Pirms tam viņš VP dienestā ieņēmis plašākai sabiedrībai neizpaužamu amatu. Ģirģens LTV precīzi neatklāja, kādu amatu iepriekš Ruks ieņēmis, sakot, viņš strādājis "slepenajā flotē, kas nodarbojas ar operatīvo darbību". Patlaban viņš ir arī lektors Valsts policijas koledžā.

Šovasar iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka viņam ir 70 842 eiro parādsaistības, viņa īpašumā ir 2006.gada auto "BMW", dzīvoklis Ādažu novadā, kā arī zeme un ēkas Grundzāles pagastā.

Kā ziņots, Ģirģens bija solījis savu lēmumu par izraudzīto VP priekšnieka amata kandidātu paziņot šonedēļ - pēc tam, kad par to būs informējis premjeru un koalīcijas partnerus.

TV3 raidījums "Nekā personīga" ziņoja, ka konkursu ministrs izbeigs bez rezultāta un virzīšanai uz VP priekšnieka amatu nosauks vēl kādu ceturto kandidātu, ko piedāvās apstiprināt valdībā. Šādi Ģirģens nolēmis rīkoties, jo uzskata, ka neviens no trim izskanējušajiem kandidātiem netiks galā ar ilgstošiem trūkumiem policijas iekšējā kontrolē, iepirkumu sistēmā un personāla atlasē.

Konkursā uz VP priekšnieka amatu bija pieteikušies trīs policijas virsnieki - VP Galvenās administratīvās pārvaldes priekšnieka vietnieks, pulkvedis Normunds Grūbis un policijas dienestā esošie vienīgie ģenerāļi - pašreizējais VP priekšnieka pienākumu izpildītājs Andrejs Grišins un Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Šulte.

Kandidātiem konkursā bija jāiesniedz redzējums par VP attīstību tuvākajos piecos gados, darba prioritātēm un nepieciešamajām reformām, kā arī to īstenošanas procesu. Amata kandidāti savu redzējumu komisijai prezentēja 13.jūlijā.

Konkursa laikā kandidātu novērtēšanai bija piesaistīts arī uzņēmums "Eiro personāls" par kandidātu kompetenču novērtēšanu. Eksperti izmantojuši padziļinātu kompetenču interviju un analītisko spēju un personības novērtējuma testu "ProfilesXT", norādīja ministrijā.

Ņemot vērā minēto, pretendentu vērtēšanas komisija "ir pieņēmusi lēmumu ieteikt iekšlietu ministram kandidātus, kuri atbilst VP priekšnieka amatam izvirzītajām prasībām, kandidatūras sagrupējot prioritārā secībā". Secību IeM neatklāja.

Konkursa dokumenti paredz, ka iekšlietu ministrs pēc iepazīšanās ar komisijas rakstisku ieteikumu pieņems lēmumu par komisijas izvirzītā kandidāta vai kandidātu virzīšanu apstiprināšanai amatā uz pieciem gadiem Ministru kabineta sēdē.

Tāpat iekšlietu ministram pirms lēmuma pieņemšanas par kandidāta virzīšanu iecelšanai amatā bija tiesības uzaicināt komisijas ieteikto kandidātu uz individuālu sarunu.

Pagājušā gada nogalē iepriekšējais VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis pieņēma lēmumu par amata atstāšanu. Ķuzim 10.februāris bija pēdējā darba diena VP priekšnieka amatā. No 11.februāra līdz konkursa beigām par VP priekšnieka pienākumus izpildītāju tika nozīmēts Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Grišins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!