Foto: F64

Pašreizējais Valsts prezidenta pilnvaru apjoms nav jāpalielina, norādījis bijušais Valsts prezidents Guntis Ulmanis.

Ulmanis paudis pārliecību, ka jautājums par Valsts prezidenta pilnvaru palielināšanu prasa fundamentālus pētījumus un secinājumus, taču viņš personīgi uzskatot, ka pilnvaras nebūtu nepieciešams palielināt.

"Ja es atbildētu, ka pilnvaru apjoms būtu jāpalielina, ko es šobrīd neatbildu, mums ir nepieciešams ilgāks laiks, motivācija, kā arī argumentācija. Bet mana personīgā pieredze un tā pieredze, ko es vēroju no saviem kolēģiem, liecina, ka prezidentam jau ir ļoti liela iespēja, lai strādātu ieinteresēti, atbildīgi, kā arī konfliktētu un rastu kompromisus jebkurā jautājumā," viņš sacījis.

Eksprezidents arī norādīja, ka pirms diskusijām par pilnvaru palielināšanu būtu nepieciešams izveidot attiecīgu Satversmes komisiju, kura nepieciešamības gadījumā izstrādātu jaunu konstitūciju. "Vienkārši pateikt, ka kaut ko vajadzētu darīt vai nedarīt - tas neko nenozīmē," pārliecināti paudis Ulmanis.

"Ir trīs varas atzari - valdība, parlaments, kā arī prezidents. Mums sākumā būtu jāmaina visas proporcijas, ja mēs vēlamies kaut ko mainīt. Vispār jautājums ir tāds - kas tiks atņemts parlamentam, lai tiktu piešķirts prezidentam?" retoriski vaicājis eksprezidents.

"To nedrīkstētu darīt ar vieglu roku," viņš norādījis.

Ceturtdien augstskolā "Turība" notiekošajā diskusijā klātesošie pārrunā, vai būtu jāmaina Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtība, kā arī pilnvaru apjoms. Tāpat tiek apspriesta Latvijas un Igaunijas pieredze.

Diskusijā piedalīsies bijušie Valsts prezidenti Guntis Ulmanis un Valdis Zatlers, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Aleksandrs Bimbirulis, "Turības" Tiesību zinātņu katedras profesors Aivars Endziņš, Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), Latvijas Universitātes (LU) Tiesību teorijas un vēstures zinātņu katedras vadītājs docents Jānis Pleps, LU Politikas zinātnes nodaļas asociētā profesore Bāra, Igaunijas parlamenta Konstitucionālās komisijas priekšsēdētājs Raits Maruste, Lietuvas Seima Likumdošanas komitejas priekšsēdētājs Julius Sabatausks, zvērināts advokāts un politiķis, bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns un Juridiskās koledžas direktors, habilitētais politikas zinātņu doktors Tālavs Jundzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!