Foto: EPA/Scanpix/LETA
Valsts prezidentam Egilam Levitam apstiprināta saslimšana ar Covid-19, portāls "Delfi" uzzināja Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidentam ceturtdien veikts PCR tests, kas seko pēc pozitīva eksprestesta.

Levitam slimības simptomi ir nelieli, uzsvēra Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents darbu turpinās attālināti.

Ņemot vērā apstākļus, ir pārcelta Rumānijas prezidenta Klausa Vernera Johannisa oficiālā vizīte Latvijā piektdien un sestdien, kā arī citas Valsts prezidenta darba kārtības norises – tikšanās ar Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu piektdien, dalība Rīgas konferencē sestdien, oficiālā vizīte Kosovā un Ziemeļmaķedonijā jaunnedēļ un citas aktivitātes.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra sniegto informāciju, epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā tiek apzinātas visas personas, ar kurām inficētajam bijis kontakts divas dienas pirms simptomu parādīšanās, savukārt gadījumā, ja sasirgušajam nav Covid-19 simptomu, tad apzināšanu veic no pēdējā kontakta. Pēc šī procesa nākamā diena skaitās kā pirmā karantīnas diena.

Kā liecina valsts pirmās personas šīs nedēļas darba kārtība, Levits šonedēļ strādāja ar padomniekiem, kā arī devās uz Zviedriju, kur apmeklēja Malmes Starptautisko holokausta atceres un antisemītisma apkarošanas forumu. Vizītes laikā Zviedrijā Levits kopā ar citu valstu līderiem tikās ar Zviedrijas premjerministru Stēfanu Levēnu.

Valsts pirmā persona arīdzan tikās ar Želko Komšiču, kurš Bosnijas un Hercogovinas trio prezidentūrā pārstāv Horvātiju, kā arī ar bosniešu musulmaņu pārstāvi Šefiku Džaferoviču. Tāpat Levits apmeklēja Raūla Vallenberga Cilvēktiesību un humanitāro institūtu.

Ziņots, ka trešdienas, 13. oktobra, vakarā, atgriežoties no darba vizītes Zviedrijas Karalistē, Valsts prezidents veica Covid-19 eksprestestu, kas izrādījās pozitīvs.

Levitam ceturtdien bija plānota tikšanās ar jauno Igaunijas prezidentu Alaru Karisu, taču tā tika pārcelta. Prezidenta vietā ar Karisu tikās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Tāpat pēc pozitīvā eksprestesta Levits personīgi sazinājās ar Rumānijas prezidentu Klausu Verneru Johannisu, kurš piektdien un sestdien bija paredzējis ierasties Latvijā, un pārcēla tikšanos.

Kā ziņots, Levits otro Covid-19 potes devu saņēma 30. aprīlī.

Satversmes 52. pants paredz, ja prezidents atrodas ārpus valsts robežas vai citādi aizkavēts izpildīt savu amatu, Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts prezidenta vietu. Tam gan nepieciešams Valsts prezidenta paziņojums, kurš tiek publicēts "Latvijas Vēstnesī".

Septembra izskaņā arī eksprezidents Valdis Zatlers saslima ar Covid-19. Otro "Astra Zeneca" vakcīnas devu Zatlers bija saņēma 7. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!