Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka tā saukto "čekas maisu" atvēršana ir novēlota, jo bijušo Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu vārdu publiskošanai nebūs nekādu juridisko seku.
"Tas būs tukšs vingrinājums. Būs tikai negatīvas emocijas," tā trešdien žurnālistiem sacīja valsts vadītāja.

Viņa uzskata, ka ieguvums no "čekas maisu" publiskošanas būtu, ja par šādu soli izšķiršanās būtu panākta Latvijas neatkarības atgūšanas sākuma posmā, piemērojot lustrāciju un dodot iespēju bijušajiem VDK darbiniekiem brīvprātīgi pieteikties, lai viņu vārdi netiktu publiskoti.

Pēc prezidentes domām, jāņem vērā, ka Latvijas rīcībā esošais VDK dokumentu apjoms ir nepilnīgs un nesniegs vispusīgu ieskatu par VDK darbību un sekām. "Tur ir dažādas personas dažādu iemeslu dēļ, tāpēc informācija ir nepilnīga," uzskata Vīķe-Freiberga.

Jau ziņots, ka Saeimas Juridiskā komisija atbalstījusi priekšlikumu VDK aģentu vārdus publiskot no šā gada 1.novembra laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Publiskojot aģentu uzskaites kartotēku, būs jānorāda vārds, uzvārds, tēva vārds, dzimšanas dati, segvārds, savervēšanas laiks, darba vieta un izslēgšanas datums, ja tāds būs zināms.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) uzskata, ka jautājums par "čekas maisiem" būtu jāatrisina, lai izbeigtu diskusijas par šo tēmu. "Vai nu tie ir jāsadedzina, vai jāpublisko. Vienā vai otrā veidā šis jautājums beidzot ir jāatrisina," trešdien žurnālistiem atzina valdības vadītājs, piebilstot, ka jautājums ir nonācis Saeimā, tāpēc parlamentam ir jāpauž sava attieksme.

Premjers atbalsta Juridiskās komisijas viedokli, ka "čekas maisi" jāpublisko pēc šoruden gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!