Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga nolēmusi izsludināt grozījumus Valsts kontroles (VK) likumā, informēja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.
Kā ziņots, Saeima pieņēma grozījumus VK likumā, kas nosaka, ka valsts kontroliera pilnvaru termiņš tiek saīsināts no septiņiem līdz četriem gadiem un ka vienu un to pašu personu valsts kontroliera amatā var ievēlēt tikai divas reizes.

Grozījumi stāsies spēkā 20.decembrī.

VK, kas lūdza neizsludināt likumu, prezidentes lēmumu nekomentē.

Saeimas frakciju padome vienojusies, ka jaunā valsts kontroliera vēlēšanas notiks 22.decembrī. Līdz ar prezidentes lēmumu izsludināt grozījumus VK likumā, Raits Černajs uz valsts kontroliera amatu atkārtoti nevarēs pretendēt. Toties viņš saņems kompensāciju trīs amatalgu apmērā jeb 7500 latus.

Vakar Valsts prezidenta kancelejā prezidentes padomnieki un politiķi secināja, ka VK finansiālās neatkarības jautājums attiecas ne tikai uz VK, bet arī uz visas Satversmē minētajān augstākajām valsts pārvaldes institūcijām. To finansēšanu nosaka likums par Finanšu un budžeta kontroli, līdz ar to jautājums jāskata kompleksi, uzskata eksperti.

VK iepriekš paudusi, ka tās atbildīgo darbinieku darba termiņa saīsināšana varētu ietekmēt institūcijas politisko neatkarību, turklāt VK atsaucas arī uz starptautisko praksi. Kā tika secināts sanāksmes laikā, Eiropā līdzīgu institūciju vadītājiem ir dažāds amata termiņš. Spānijā, piemēram, tie ir trīs gadi, bet Lielbritānijā valsts kontrolieris ieņem amatu līdz pat pensijas vecumam.

Kopš 1993.gada Valsts kontroliera amatā atradās Černajs. Viņa pilnvaras šajā amatā beidzās 11.decembrī.

Tomēr Černajs pats sevi iecēlis par valsts kontroliera pienākumu izpildītāju līdz jauna kontroliera apstiprināšanai. Saeimā pārstāvētie juristi apliecinājuši, ka Černajs savas pilnvaras nebija tiesīgs pagarināt.

Lai arī pašlaik VK likumā nav noteikts, kam jāpilda kontroliera pienākumi līdz jauna apstiprināšanai, pēc analoģijas ar citiem gadījumiem Černajam tie bija jāuztic kādam no VK padomes locekļiem, ziņo "Radio SWH".

Kā ziņots, valsts kontroliera amatam izvirzīti vairāki kandidāti.

Tautas partija valsts kontroliera amatam virza AS "Parex banka" viceprezidenta vietnieci Ingūnu Sudrabu, kura pirms darba bankā vairāk nekā desmit gadus strādāja Finanšu ministrijā. Savukārt partija "Jaunais laiks" šim amatam izvirzījusi Valsts kontroles padomes locekli Gunu Kalniņu-Priedi.

Latvijas Pirmā partija pēc vairāku kandidātu izvērtēšanas nolēmusi valsts kontroliera amatam virzīt Latvijas Zvērinātu revidentu asociācijas priekšsēdētāju Sandru Vilcāni.

Zaļo un zemnieku savienība valsts kontroliera amatam sākotnēji virzīja Černaju.

Opozīcijā esošā politisko organizāciju apvienība "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" valsts kontroliera amatam izvirzījusi savu partijas biedru Eduardu Žemaiti-Dziceviču.

Kā ziņots, saskaņā ar grozījumiem VK likumā, tāpat kā patlaban valdības locekļi un Saeimas deputāti, pēc pilnvaru termiņa izbeigšanās valsts kontrolieris, VK padomes locekļi un revīzijas departamentu kolēģiju locekļi saņems pabalstu triju mēnešalgu apmērā. Černaja gadījumā tie būs 7500 latu.

VK gan bija rosinājusi Saeimu noteikt, ka valsts kontrolieris, atstājot amatu pēc pilnvaru termiņa beigām, turpmāko triju gadu laikā saņem 50% pabalstu no mēnešalgas jeb 1250 latus mēnesī. Savukārt VK padomes locekļiem un revīzijas departamentu kolēģiju locekļiem tika rosināts izmaksāt pabalstu sešu mēnešalgu apmērā.

Saeima neatbalstīja arī VK iesniegto priekšlikumu, ka valsts kontrolierim jābūt vismaz 40 gadus vecam. Toties turpmāk valsts kontrolierim būs jāprot vismaz divas svešvalodas.

Tagad likums nosaka, ka "Valsts kontroles revīzijas departamenta kolēģijas sēdes ir atklātas", bet vienlaikus ir jāievēro likums par valsts noslēpumu un informācijas pieejamības likuma normas.

Valsts kontrolieris turpmāk, stājoties amatā, Saeimā dos zvērestu jeb svinīgo solījumu, kurā apņemsies "būt uzticīgs Latvijas Republikai, ievērot tās likumus un godīgi pildīt savus pienākumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!