Pirmdien pie Rīgas pils Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar dzīvesbiedru Imantu Freibergu svinīgi sagaidīja Nīderlandes karalieni Beatriksi, kuru pavada Nīderlandes ārlietu ministrs Bernards Bots.
Noklausoties Latvijas himnu, Beatrikse sarokojās ar Latvijas amatpersonām, kuru vidū bija Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre (ZZS), Rīgas mērs Aivars Aksenoks (JL), ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) un Nacionālo bruņoto spēku komandieris Gaidis Andrejs Zeibots.

Rīgas pils Ģerboņu zālē Nīderlandes karaliene parakstījās Goda viesu grāmatā. Vēlāk notika Beatrikses un Vīķes-Freibergas saruna.

Karaliene un prezidente pirmdien noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa, bet vēlāk Beatrikse tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju, kā arī apmeklēs Rīgas domi un Okupācijas muzeju.

Dienas beigās Latvijas prezidente un Imants Freibergs par godu Beatrikses vizītei Latvijā rīkos vakariņas.

Otrdien Nīderlandes karaliene viesosies Latvijas Universitātē, kur notiks "Human Development Report" prezentācija un grāmatas par Nīderlandes un Latvijas savstarpējām attiecībām atvēršana.

Karaliene noskatīsies Stratēģiskās analīzes komisijas pārstāvju prezentāciju, kuras galvenā tēma būs transformācija un reintegrācija Eiropā.

Rīt par godu karalienes vizītei Latvijas Nacionālajā operā notiks karaliskā "Concertgebouw" orķestra koncerts, kurā tiks atskaņota Johanesa Brāmsa pirmā simfonija un svīta no Riharda Štrausa "Rožu kavaliera".

Beatriksei paredzēta tikšanās arī ar Nīderlandes kopienu.

Trešdien karaliene apmeklēs Liepāju, kur Jūras spēku mācību centrā noklausīsies stāstījumu par pilsētas ekonomisko un plānošanas attīstību. Beatriksei tiks piedāvāts Liepājas Simfoniskā orķestra priekšnesums Liepājas Latviešu biedrības namā, pastaiga pa Liepājas centru un Svētās Trīsvienības baznīcas apmeklējums.

Kā ziņots, Nīderlandes karaliene Beatrikse ir 68 gadus veca un atšķirībā no vairākām citām Eiropas karalistēm viņai piemīt kaut simboliska, tomēr būtiska loma savas valsts dzīvē.

Beatrikses viedoklis presē tiek pausts reti, bet arī tad tikai ar valdības akceptu - tāds lēmums pieņemts pēc viņas kronēšanas 1980.gadā, lai izvairītos no pārpratumiem, kas varētu rasties, minot viņas izteikumus ārpus konteksta.

Karaliene tiek uzskatīta par dāmu ar raksturu. Viņas pieņemtie lēmumi bieži sastapušies ar diezgan lielu pretestību, un Beatriksei vajadzējis iemācīties palikt pie saviem uzskatiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!