Foto: LETA

Valsts prezidents pozitīvi novērtēja robežsardzes sniegto informāciju par aizvadītajā gadā notikušo Šengenas valstu komisijas atzinumu par Latvijas valsts un vienlaikus Eiropas Savienības (ES) ārējās robežas drošību, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests.

Lai pārrunātu Latvijas Valsts robežsardzes (VRS) aktualitātes un turpmākos attīstības plānus, Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien tikās ar Valsts robežsardzes priekšnieku ģenerāli Normundu Garbaru.

Kā aģentūrai LETA atzina Garbars, prezidents informēts par situāciju robežkontroles jomā Latvijā, kā arī salīdzinājumā ar citām Baltijas valstīm tāpat pārrunāti aizvadītā gada rezultāti iepriekšējo gadu kontekstā.

Prezidents informēts arī par ES jeb tā dēvētās Šengenas novērtēšanu Latvijā, kad robežsardzes uzraudzības jomā veiktas pārbaudes robežkontroles punktos. Šengenas novērtējumā, kuru saņēmis Garbars, minēts Valsts robežsardzes pozitīvais darbs, atzīstot Latviju par stabilu Šengenas zonas dalībnieci.

Bijušas atsevišķas pozīcijas, kuras liecināja, ka Valsts robežsardzes profesionalitāte un efektivitāte dod iespēju preventīvi iedarboties un attiecīgi samazināt nelegālās imigrācijas risku, it īpaši runājot par tā dēvētās zaļās robežas šķērsošanu. Garbars norādīja, ka šādu gadījumu skaits ir mazāks nekā kaimiņvalstīs - Igaunijā un Lietuvā. Vienlaicīgi robežsardzes priekšnieks atzina, ka daļēji tas ir saistīts ar maršrutiem - caur Igauniju un Lietuvu nelegālajiem imigrantiem ir vieglāk nokļūt ES, taču tajā pašā laikā robežuzraudzības sistēma Latvijā rada zināmus šķēršļus minētajām tendencēm.

Kā pastāstīja Garbars, prezidents paudis gandarījumu, ka, neskatoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju valstī pēdējos gados, robežsardze ir spējusi turpināt savus pienākumus, kurus novērtējuši arī ES speciālisti.

Nevienai no 2013.gadā vērtētajām Šengenas zonas valstīm nav norādīts, ka turpmāk tā nevar būt Šengenas zonā. Vienlaicīgi Latvija nav saņēmusi stingrākā līmeņa aizrādījumus no Šengenas valstu komisijas puses. Bijušas četras pozīcijas, kurās VRS būtu jārod iespēja veikt uzlabojumus. Galvenokārt tās esot saistītas ar normatīvo dokumentu pilnveidošanu un to vienveidīgu izpildi visās robežšķēršošanas vietās.

Garbars pauda, ka Šengenas novērtējumā nav pozīcijas, kas robežsardzei liktu satraukties par nespēju pildīt Šengenas zonas nosacījumus.

Lielākoties Latvija ir saņēmusi augstus novērtējumus, par ko Garbars paudis gandarījumu arī prezidentam.

Sarunas laikā prezidents ticis informēts arī par nākotnes perspektīvām, piemēram, valdības apstiprināto Valsts robežas integrētās pārvaldības koncepciju.

Savukārt prezidents robežsardzes priekšniekam ir izteicis aicinājumu nepieciešamības gadījumā sniegt savu redzējumu vai atbalstu situācijās, kad jautājumi risināmi Eiropas līmenī, piemēram, robeždrošības jautājumos, kas varētu ietekmēt Latvijas situāciju.

Valsts prezidents rosināja robežsardzes priekšnieku regulāri apmainīties ar aktuālo informāciju un sadarboties pēc nepieciešamības, paužot atbalstu robežsardzes attīstības plāniem un solot jau tuvākajā laikā personīgi apmeklēt kādu no ES robežsardzes struktūrvienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!