Foto: LETA
Nacionālās aviokompānijas "airBaltic" lēmums atcelt vairākus avioreisus radījis neērtības arī Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, kurš ar aviokompānijas reisu otrdienas vakarā bija iecerējis doties mājup no vizītes Briselē, taču šis reiss ir atcelts, portālam "Delfi" apliecināja prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne. Vēlāk gan atrasta iespēja prezidentam Rīgā ierasties ap pusnakti, lidojot caur Hamburgu.

Pēc Krapānes iepriekš sacītā, tika meklētas iespējas, kā prezidents ar pavadošo delegāciju deviņu cilvēku sastāvā otrdien varētu atlidot uz Latviju ar citu reisu, ko piedāvā citas aviokompānijas, teica Krapāne, izsakot cerību, ka otrdien izdosies tikt mājās, jo prezidentam jau trešdien rīta pusē ir ieplānotas tikšanās.

Latvijas Radio korespondente Briselē pavēstīja, ka prezidents Bērziņš Rīgā tomēr ieradīsies otrdien ap pusnakti. Lai gan tika pat apsvērta iespēja izmantot Īrijas zemo cenu lidsabiedrību "Ryanair", tomēr ir atrasta iespēja ar Vācijas aviokompāniju "Lufthansa" doties uz Hamburgu, bet no turienes prezidents atlidos jau ar "airBaltic".

Radio vēsta, ka prezidents joprojām nav saņēmis "airBaltic" skaidrojumu par reisu atcelšanu, taču ir paudis neizpratni par to, ka tiek atcelti reisi, kuros ir visvairāk pārdoto biļešu, un nosaucis to par nerēķināšanos ar pasažieriem. Prezidents Bērziņš arī paudis uzskatu, ka valdībā nepiedodami ilgi ir novilcināts un atlikts lēmums par "airBaltic", un savu ir darījusi arī priekšvēlēšanu gaisotne, vēsta Latvijas Radio.

Prezidenta oficiālajā delegācijā vizītē Briselē ir ārlietu padomnieks Andris Pelšs, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze, preses sekretāre Krapāne. Savukārt neoficiālajā delegācijā ir fotogrāfi un citi - kopumā pieci cilvēki, teica prezidenta pārstāve.

Pašlaik nezināmu iemeslu dēļ "airBaltic" atcēla četrus reisus pirmdien un septiņus reisus otrdien. Kompānija oficiāli nepaskaidro reisu atcelšanas iemeslus, taču tās prezidents Bertolts Fliks intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" nenoliedza, ka paredzēto reisu atcelšana ir iespējama arī perspektīvā un ir sava veida spiediena izdarīšana uz Latvijas valsti.  

Jau vēstīts, ka  pirmdien kaislības ap nacionālo lidsabiedrību "airBaltic" turpinājās saistībā ar tās valdes panākto vienošanos pārdot kādam pašlaik nenosauktam pircējam 59 110 lidsabiedrības akciju, kas bija starpība starp apmaksāto un neapmaksāto lidsabiedrības pamatkapitālu. Akciju pārdošanas cena ir 9,6 miljoni eiro (6,72 miljoni latu), līdzekļi jau ieskaitīti lidsabiedrības kontā. Valsts, kas ir aviokompānijas kontrolpaketes turētāja, nav informēta, kas ir akciju ieguvējs. Privātais akcionārs - "Baltijas Aviācijas Sistēmas" - noliedz, ka būtu iegādājies akcijas.

Fliks skaidro, ka pārdot akcijas nolēma valde. Akciju turētājam nebūs balsstiesību un jau šonedēļ tas piedāvās valstij un BAS izmantot pirmpirkuma tiesības un akcijas atgūt. Intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" Fliks atklājis, ka akcijas ieguvusi finanšu kompānija, taču viņš neatklāja, kāda.

Tikmēr Satiksmes ministrija (SM) pagājušajā ceturtdienā vērsusies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nacionālās aviokompānijas "airBaltic" vienīgo valdes locekli Fliku par iespējamām krāpnieciskām darbībām.

Šaubas par Flika spējām vadīt lidsabiedrību valdībai bija jau ilgāku laiku, un pagājušajā nedēļā valdība nolēma turpināt sarunas par valsts un "Baltijas Aviācijas Sistēmu" (BAS) proporcionālu līdzdalību pamatkapitāla palielināšanā, kas varētu prasīt kopumā 50 - 70 miljonus latu. Valdība arī esot jau nolūkojusi iespējamo pašreizējā "airBaltic" vadītāja pēcteci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!