Foto: LETA

Valsts prezidents Egils Levits otrdien apmierinājis par dalību 13. janvāra grautiņos notiesātā Anša Ataola Bērziņa aizstāvja apžēlošanas lūgumu un nolēmis noņemt viņam sodāmību, liecina advokāta Jāņa Mucenieka paziņojums sociālajā tīklā "Facebook".

Valsts prezidenta kanceleja informē, ka 10. decembrī Valsts prezidents Egils Levits izskatīja 19 notiesāto personu apžēlošanas lūgumus. Levits 17 apžēlošanas lūgumus neatbalstīja, savukārt divas notiesātās personas apžēloja. Vienai no apžēlotajām personām noņemta sodāmība par noziedzīgu nodarījumu pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, bet otra apžēlotā persona daļēji atbrīvota no pamatsoda izciešanas par noziedzīgu nodarījumu tautsaimniecībā.

"Delfi" jau ziņoja, pērnā gada novembrī no ieslodzījuma tika izlaists 13. janvāra Vecrīgas grautiņu lietā notiesātais Ansis Ataols Bērziņš.Bērziņš no cietuma tiks atbrīvots, jo izcieta viņam piespriesto brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem, kurā ieskaitīts arī nebrīvē pavadītais laiks Čehijā.

Par dalību 2009. gada 13. janvāra Vecrīgas grautiņos sākotnēji Bērziņam tika piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Tiesa Bērziņam piesprieda arī Valsts probācijas dienesta (VPD) uzraudzību. Tā kā tiesas lēmumu nepildīja VPD neieradās, tiesa lēma nosacītu cietumsodu aizstāt ar reālu brīvības atņemšanu.

Pēc tam Bērziņš nolēma doties prom no Latvijas, kā pats to raksturoja – "politiskajā trimdā". Bērziņš 2016. gada sākumā tika izsludināts starptautiskā meklēšanā, bet pērnā gada pavasarī viņš aizturēts Čehijā un pēcāk izdots Latvijai.

Rīgas apgabaltiesa šī gada 7. septembrī nolēma atstāt negrozītu Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas jūlija lēmumu, ar kuru tika noraidīts Bērziņa lūgums par pirmstermiņa atbrīvošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!