Foto: Shutterstock

Nepieciešamas domāt par tiesnešu amata kandidātu minimālo vecumu, jo šobrīd tiesas zaudē jaunus profesionāļus, kuri vecuma ierobežojumu dēļ nevar ieņemt amatu, trešdien, tiekoties ar tieslietu ministru Jāni Bordānu (NA), mudināja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Šobrīd likums nosaka, ka rajona (pilsētas) tiesas tiesneša amata kandidātam ir jābūt vismaz 30 gadus vecam, bet Augstākās tiesas tiesneša amatu var pretendēt persona, kura sasniegusi 40 gadu vecumu. Prezidents norādīja uz nepieciešamību domāt par tiesnešu amata kandidāta minimālā vecuma jautājumu visās tiesu instancēs.

"Tiesu sistēma zaudē jaunus un perspektīvus juristus, kuri savu profesionālo karjeru nevar saistīt ar tiesneša amatu, jo viņi nav sasnieguši likumā noteikto vecumu. Iespējams, ka būtu jānosaka nevis mehānisks vecuma ierobežojums, bet darba stāžs un noteikti profesionālie kritēriji," sacīja Bērziņš.

Trešdien Bērziņš tikās ar Bordānu, lai pārrunātu aktuālos jautājumus, kas saistīti ar tiesu sistēmu, īpaši akcentējot tiesu noslogojuma, tiesnešu amata pildīšanas vecuma robežu, tiesnešu un prokuroru sociālo garantiju jautājumus.

Uzsākot sarunu, Bordāns pauda pārliecību, ka visas Latvijas sabiedrības interesēs ir spēcīga tieslietu sistēma, uzsverot, ka "tiesas ir viens no spēcīgas valsts mugurkauliem." Viņš gan aicināja tiesu sistēmu reformēt apdomīgi.

Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka ir jābūt izsvērtiem lēmumiem pirms jebkādu reformu īstenošanas, kas attiecas uz tiesu sistēmai piederīgo personu izdienas un vecuma pensiju.

Jāatgādina, ka prezidents iepriekš kritiski izteicās par lielo tiesu noslogotību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!