Foto: F64

Valsts prezidents Raimonds Vējonis sagaida, ka valdošās koalīcijas partijas viņam šodien piedāvās premjera amata kandidātus un koalīcijas modeļus, turklāt piedāvājumu viņš sagaida ne tikai no "Vienotības", bet arī no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK).

"Vienotība" un ZZS līdz šim ir vilcinājušās oficiāli nosaukt premjera amata kandidātus, lai arī ir nosaukti vairāki uzvārdi - "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un Saeimas deputāts Māris Kučinskis (ZZS). "Vienotības" pārstāvji ir pieļāvuši iespēju savu premjera amata kandidātu nosaukt vēl šogad, ZZS nav vēlējusies uzņemties atbildību savu kandidātu nosaukt pirms "Vienotības", savukārt VL-TB/LNNK ir paziņojusi, ka pašlaik premjera amata kandidātu no savām rindām piedāvāt nedomā.

Par savu turpmāko rīcību valdības veidošanā Vējonis līdz šim ir izteicies izvairīgi, aicinot gaidīt gada pēdējo darbadienu, kad būšot redzams, ir vai nav partijām kādi premjera amata kandidāti, un kad arī varēšot lemt par tālāk darāmo.

Kā Vējonis stāstīja LTV, ja partijas nenāks klajā ar premjera amata kandidātiem, tad turpināsies piemērota politiķa meklēšanas process, kurā daudz aktīvāk būs jādarbojas prezidentam, bet, kā tieši tas notiks, neesot iespējams pateikt. Viņš domā, ka pašlaik iejaukties valdības veidošanas procesā un pašam veidot nākamās valdības modeļus būtu "nesavlaicīgi", jo partijas vēl nav izmantojušas tām doto iespēju izteikt savu piedāvājumu.

Vaicāts, vai partijas neignorē viņa aicinājumu virzīties uz priekšu valdības veidošanā, Vējonis tieši neatbildēja, vien sakot, ka sarunās ar partijām ir pārliecinājies, ka šajā Saeimā ir iespējams izveidot spēcīgu un rīcībspējīgu valdību.

Vējonis uzskata, ka varas sadalījumā Latvijā būtu labi ievērot nerakstīto vienošanos par līdzsvaru augstāko amatu sadalē, līdz ar to premjera amatu vajadzētu saglabāt "Vienotībai". Politiķis atzīmēja, ka viņš Valsts prezidenta amatā nonācis kā ZZS pārstāvis, nacionālā apvienība ir Saeimas vadībā, līdz ar to būtu loģiski, ja valdības vadība būtu "Vienotības" rokās. Prezidents gan atzina, ka šāds amatu sadalījums nav nemaināms, un viņa izvēle premjera amata kandidāta nominēšanā būs atkarīga no piedāvātajiem kandidātiem.

Vējonis izvairījās atbildēt, vai viņš ir gatavs premjera amatam izvirzīt "Vienotības" līderi Solvitu Āboltiņu, vien atgādinot, ka viņš ir izvirzījis vairākus kritērijus augstā amata kandidātiem - šim politiķim ir jābūt spējīgam vadīt valdību, viņam ir jāsaņem visas koalīcijas atbalsts, viņam ir jābūt labai reputācijai un sabiedrības atbalstam, viņam ir jāspēj pamatot savus lēmumus sabiedrībai. Pēc prezidenta vārdiem, tā esot pašas partijas atbildība vērtēt, vai viņu kandidāts atbilst šiem kritērijiem.

Ja "Vienotība" premjera amatam nosauks Āboltiņu, "es viņu vērtēšu", vērtēšu, vai uzticēt vai neuzticēt veidot valdību, piebilda Vējonis, ja kandidāts savāc visas iespējamās koalīcijas balsis, es viņu vērtēšu.

Prezidents izteicās, ka esot ieinteresēts, lai "Vienotībā" nenotiek šķelšanās un tā būtu darboties spējīga. Valstij "Vienotība" esot vajadzīga kā spēcīga partija, lai kāda cita partija nevarētu "uzurpēt vairāk varas nekā tai pienāktos".

Vējonis atkārtoti pauda viedokli, ka būtu labi, ja nākamā valdības koalīcija būtu līdzīga esošajai, kuru veido "Vienotība", ZZS un VL-TB/LNNK. Politiķis ir pārliecināts, ka esošā koalīcija ir optimālākā un tajā esošās partijas būs arī nākamajā valdībā, gan neizslēdzot, ka valdošā koalīcija paplašinās, kas gan būšot atkarīgs no nākamā premjera lēmumiem.

"Latvija bez valdības nepaliks, un janvārī būs jauna valdība," mierināja Valsts prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!