Foto: LETA
Skanot valsts himnai, pie Melngalvju nama, kur uz Rīgas pils remonta laiku pārcēlusies Valsts prezidenta kanceleja, otrdienas paagrā rītā pacelts Valsts prezidenta standarts – balts karogs ar taisno krustu valsts karoga krāsu samēros, novēroja aģentūra BNS.

Prezidents Andris Bērziņš jaunajā mājvietā tika sagaidīts ar goda sardzi, bet Latvijas bruņoto spēku pūtēju orķestra izpildījumā skanēja valsts himna. Valsts prezidents sasveicinājās ar kancelejas darbiniekiem, kuri sagaidīja prezidentu, un devās uz jauno mītni, kur jau otrdien paredzēti vairāki pasākumi.

Rīgas pils Svētā gara tornī, kur Valsts prezidenta standarts plīvoja līdz šim, tas tiks nolaists 6.septembrī Ģerboņu svētku laikā, aģentūra BNS uzzināja kancelejā. Valsts prezidenta karogs Rīgas pils Svētā gara tornī netiks lietots līdz brīdim, kamēr Melngalvju nama ēku komplekss ir Valsts prezidenta pagaidu rezidence un tajā tiek organizēts Valsts prezidenta un viņa kancelejas darbs.

Aiz Melngalvju nama drošības nolūkos izveidots aptuveni divus metrus augsts žogs, un automašīnu stāvlaukums turpmāk būs pieejams tikai prezidenta kancelejas vajadzībām.


Valsts prezidenta kanceleja Melngalvju namā atradīsies Rīgas pils rekonstrukcijas laikā vismaz līdz 2015.gadam. Rīgas pils pamatu stāvoklis ir novērtēts kā neapmierinošs, un ēkā ir plaisas.

Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas projekts iedalīts divās kārtās – pirmā paredz restaurēt Rīgas pils priekšpili, kur atrodas svētku zāles un prezidenta darba telpas, bet otrā – Rīgas pils Konventu jeb kastellu, kas ir vecā viduslaiku pils daļa, kurā pašlaik atrodas vēstures muzejs. Priekšpils daļas restaurāciju plānots sākt jau šā gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!