Foto: LETA

Turpinot iesāktās reformas vispārējās izglītības sistēmā, ir nepieciešams pilnveidot nozares regulējumu, lai radītu tiesisko pamatu skolu tīkla sakārtošanai, otrdien, tiekoties ar izglītības ministru Kārli Šadurski (V), norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

"Izglītības sistēmas reformu mērķis ir ikviens kvalitatīvi izglītots bērns, neatkarīgi no tā, kurā vietā Latvijā viņš dzīvo. Lai sasniegtu konkurētspējīgu izglītības kvalitāti, nepieciešams koncentrēt pieejamos resursus, lai uzlabotu mācību saturu, kā arī palielinātu atalgojumu pedagogiem. Tādēļ ir jāmaina esošais izglītības iestāžu tīkls, pieņemot lēmumus pēc skaidriem, likumdošanā noteiktiem un sabiedrībai saprotamiem kritērijiem," par Vējoņa teikto informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Valsts prezidents informēja, ka ir nosūtījis vēstuli Saeimai, kurā rosina izstrādāt grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas paredz, ka, reorganizējot vai likvidējot mācību iestādi, jāņem vērā tajā iegūtās izglītības kvalitātes rādītāji, pašvaldības iedzīvotāju skaits un demogrāfiskās prognozes, izglītības pieejamība, valsts un pašvaldību intereses.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Šadurska rosinātās un valdības uzsāktās reformas, tostarp jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanu un darbu pie mūsdienu vajadzībām atbilstoša mācību satura un metožu izstrādes. Vienlaikus Valsts prezidents aicināja spert nākamos reformas soļus.

"Lielās pedagogu darba samaksas atšķirības dažādās Latvijas vietās, kā arī OECD pētījuma rezultāti par lauku skolu audzēkņu atšķirību zināšanās no viņu vienaudžiem pilsētās uzskatāmi parāda, ka skolu tīklā nav veikti pārkārtojumi, kas būtu proporcionāli izglītojamo skaita samazinājumam," teica Valsts prezidents, uzsverot, ka valdībai ir jāspēj pieņemt konkrētus lēmumus par skolu tīkla izmaiņām, neskatoties uz pašvaldību vēlēšanu tuvošanos.

Tikšanās laikā amatpersonas apsprieda reformu norisi augstākajā izglītībā. Valsts prezidents akcentēja, ka valsts finansēto augstskolu un mācību programmu joprojām ir pārāk daudz. "Lai panāktu augstākās izglītības kvalitātes pieaugumu, veicinātu starptautisko konkurētspēju un eksportspēju, ir svarīgi koncentrēt cilvēkkapitāla un finanšu resursus," uzsvēra Vējonis, aicinot izglītības ministru turpināt iesāktās pārmaiņas.

Savukārt Šadurskis tikšanās laikā akcentēja nepieciešamību mērķtiecīgi turpināt uzsāktās reformas, lai panāktu kvalitatīvas pārmaiņas izglītībā, sākot no pirmsskolas līdz pat augstākajai izglītībai, portālu "Delfi" informēja viņa vadītās ministrijas Preses dienestā.

Ministrs tikšanās laikā ar Valsts prezidentu uzsvēra, ka izglītības jomā ir panākts būtisks progress pārmaiņu procesiem, lai radītu vidi kvalitatīvām un modernām izglītības iespējām, kas atbilst 21. gadsimta prasībām. Svarīgākās pārmaiņas saistītas ar pedagogu atalgojuma jaunā modeļa ieviešanu, šā mērķa īstenošanai nodrošinot papildus 45 miljonus eiro, tāpat arī paredzot kritērijus, lai pašvaldības varētu veidot mūsdienu prasībām atbilstošu skolu tīklu.

Vispārējas izglītības satura jomā ir sākta turpmākajos gados nozīmīga reformas ieviešana, kas paredz kompetenču pieejā balstīta satura pieeju izglītībā. Profesionālajā izglītībā uzsākta darba vidē balstītu mācību īstenošana, kas mūsdienās ir viens no produktīvākajiem risinājumiem, salāgojot skolēnu un ekonomikas nozaru vajadzības. Savukārt augstākās izglītības jomā ir pieņemts aktuāls un svarīgs tiesiskais ietvars, studējošo un absolventu reģistrs, kas ir pamats objektīvas informācijas iegūšanai, lai topošie studenti varētu izvēlēties visatbilstošāko studiju programmu, kā arī nepieciešams, lai turpmāk pieņemtu objektīvus lēmumus studiju programmu akreditācijai.

Lai arī izglītības jomā ir sāktas nozīmīgas reformas, tomēr to pilnvērtīgai īstenošanai un ieviešanai ir vajadzīgs daudz vairāk laika nekā viens gads, pauž ministrs. "Jāsaprot, ka būs vajadzīgi gadi, lai sasniegtu iesākto pārmaiņu procesu kvalitatīvos mērķus," saka Šadurskis. Viņš uzsver, ka mērķus būs iespējams sasniegt tikai tad, ja pārmaiņu procesi tiks turpināti. "Tādēļ jebkura kavēšanās ar lēmumiem, par kuriem sabiedrībā un ekspertu lokā diskutē jau gadiem, aizkavēs kvalitatīvu rezultātu sasniegšanu," uzsver ministrs. Izglītības pārmaiņu jomu loks ir visaptverošs un skar visas izglītības pakāpes, sākot no pirmsskolas līdz augstākajai izglītībai.

Tikšanās laikā ar Valsts prezidentu ministrs pārrunāja arī jautājumus, kas saistīti ar augstākās izglītības attīstības plānu. "Mums jāveic pārmaiņas, lai radītu iespējas celt studiju kvalitāti, starptautisko konkurētspēju un izcilību," saka Šadurskis. Ministrs uzsver, ka, tāpat kā citās jomās, arī augstākajā izglītībā notiek saplūšana, veidojot spēcīgus, globālā mērogā konkurētspējīgus augstākās izglītības attīstības centrus – universitātes. Mērķis ir veidot nosacījumus, lai mūsu vadošās valsts augstskolas ir starptautiski konkurētspējīgas. "Attīstībai, izaugsmei un 21.gadsimta izglītības vajadzībām ir nepieciešamas pārmaiņas," saka ministrs.

Pārrunājot aktualitātes zinātnes nozarē, Valsts prezidents atzina, ka līdzšinējais valsts finansējums zinātnei 0,68% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP) ir zems. Zinātnes loma ekonomikas attīstībā tādējādi nav pietiekami novērtēta. Vienlaikus Valsts prezidents aicināja arī zinātniekus būt aktīviem finansējuma piesaistē pētniecības projektiem, kā veiksmīgu piemēru minot līdz šim vērienīgāko projektu zinātnes jomā CAMART2.

Jau vēstīts, ka pirmdien Latvijas Universitātes Cietvielu fizika institūtā (LU CFI) atklāts līdz šim vērienīgākais projekts Latvijas zinātnē – Moderno materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses centrs. Projektu īstenos septiņus gadus un tā kopējais budžets ir 31 miljons eiro.

Projekta "Moderno materiālu pētījumu un tehnoloģiju pārneses centrs" – "The Centre of Advanced Material Research and Technology Transfer" jeb CAMART2 mērķis ir sadarbībā ar Zviedrijas partneriem pārveidot LU CFI esošo ekselences centru materiālzinātnēs augstākā kvalitātē. Tāpat CAMART2 mērķis ir stiprināt LU CFI un Latvijas pozīciju Eiropas zinātniskajā telpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!