Foto: F64
Ideja, ka sākumdeklarēšanas ietvaros iedzīvotājiem būs jāieskaita bankas kontā deklarētie skaidrās naudas līdzekļi, Valsts prezidenta Andra Bērziņa ieskatā esot "muļķīga – ja mēs neuzticamies saviem iedzīvotājiem, tad mēs to pašu saņemam pretī," prezidents otrdien atzina LTV raidījumā "Labrīt, Latvija".

"Es pieļauju, ka tagad ir pietiekami daudz cilvēku, kas nevar saprast, ko lai dara, kas ir krājuši vai glabājuši kaut pa paaudzēm uz priekšu. Tāda tā situācija ir vienai daļai -tas būtu muļķīgi tagad viņiem prasīt, lai viņi iet uz banku iemaksāt un uzreiz ņemtu ārā un ietu atkal atpakaļ," sacīja prezidents.

"Es nedomāju, ka tas veicina uzticību valstij. Protams, var tur teikt: mums tur ir blēži, kuri jāatmasko vai vienreiz jāpieliek pie vietas. To visu var teikt, bet tādiem paņēmieniem tas nav tas…" uzskata Bērziņš.

Valsts prezidents gan atzina, ka pati sākumdeklarēšanas ideja esot pareiza. Viņš norādīja, ka valsts amatpersonām ir jādeklarē savi īpašumi jau tagad, tāpēc "sistēma jau daļēji strādā, nebūs sevišķi liels tas skaits, kam jādeklarējas." "Vai no tā kaut kas paliks labāk – es gan neesmu par to pārliecināts," atzina prezidents.

Jau vēstīts, ka Saeima 1.decembrī pieņēma jauno Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumu.

Saskaņā ar jauno likumu mantiskā stāvokļa deklarācija būs jāiesniedz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un visām fiziskām personām, kurām izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja. Mantiskais stāvoklis būs jādeklarē par īpašumiem, kas ir personas rīcībā 2011.gada 31.decembrī pulksten 24. Likums liek deklarēt mantisko stāvokli visām fiziskām personām, kuru rocība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas jeb 10 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!