Foto: F64

Epidemioloģiskās situācijas dēļ arī šogad Rīgā nebūs ierasto valsts svētku svinību – salūta, svētku koncertu un festivāla "Staro Rīga", portālu "Delfi" informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā.

11. novembris iekļaujas vēl valstī noteiktajā mājsēdes periodā, kas nosaka, ka pulcēšanās nav atļauta, tāpēc departaments aicina Rīgas iedzīvotājus ievērot valstī noteiktos ierobežojumus un Lāčplēša dienas nedēļā brīvības cīnītājus pieminēt, iededzot svecīti savos māju logos un nepulcēties ierasti tradicionālajos pasākumos.

Savukārt Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhidiecēzes portāls "katolis.lv" vēsta, ka Aizsardzības ministrija ir nosūtījusi vēstuli Latvijas lielāko kristīgo konfesiju pārstāvjiem, aicinot uz sadarbību Lāčplēša dienas svinībās un ieskandināt visu baznīcu zvanus.

Paziņojumā rakstīts, ka ministrija un Nacionālie bruņotie spēki Lāčplēša dienā, 11. novembrī, plāno atzīmēt uzvaru pār Bermonta karaspēku, kas tika gūta vairāk nekā pirms simts gadiem. "Ņemot vērā sarežģīto situāciju valstī, kā arī rūpējoties par sabiedrības epidemioloģisko drošību, šogad esam pilnībā atteikušies no publisku pasākumu rīkošanas. Vienlaikus vēlamies šo dienu izcelt kā atgādinājumu par pārvarētajām grūtībām un gūto uzvaru 1919. gada 11. novembrī. Vēstures liecības vēsta, ka 1919. gada 11. novembrī par godu Latvijas armijai, kas atbrīvoja galvaspilsētu no sīksta un daudz labāk apbruņota pretinieka, skanēja visi Rīgas baznīcu zvani," atgādina ministrijā.

Tāpēc ministrija aicinājusi Lāčplēša dienā pulksten 9 visu konfesiju baznīcās trīs minūtes zvanīt zvanus, "atminoties šo būtisko uzvaru un pieminot kritušos karavīrus. Tāpat draudzes ir aicinātas šajā nedēļā individuāli aizlūgt par karavīriem un visiem dienestiem, kas gādā par drošību, kā arī par Latvijas valsti un valsts vadītājiem", norādīts paziņojumā.

Pašvaldībā norāda, ka, lai gan mājsēde ir izsludināta līdz 15. novembrim un tā pēc noteiktā datuma varētu tikt atcelta, gan ārkārtējā situācija, gan epidemioloģiskās drošības pasākumi, visticamāk, tiks saglabāti, prognozē departamentā.

Tādēļ pašvaldība pieņēmusi lēmumu arī šogad valsts svētkus atzīmēt bez ierastajiem masu un kultūras pasākumiem – svētku uguņošanas priekšnesuma 11. novembra krastmalā, svētku svinībām pie Brīvības pieminekļa, kā arī bez gaismas festivāla "Staro Rīga".

Pašvaldība šobrīd strādā pie alternatīva un epidemioloģiski droša risinājuma valsts svētku mēnesim.

Jau vēstīts, ka līdz 15. novembrim valstī izsludināta mājsēde. Ārkārtējā situācija Covid-19 izplatības mazināšanai Latvijā noteikta līdz nākamā gada 11. janvārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!