Foto: F64

Izdevumi atskurbtuvju pakalpojuma kompensēšanai pašvaldībām varētu sasniegt 500 tūkstošus eiro, aprēķinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Šāda situācija var rasties, ja atskurbšanas pakalpojuma organizēšanā diennakts režīmā iesaistītos Rīgas pašvaldība.

Rīgas domes Labklājības departaments VARAM skaidrojis, ka atskurbšanas pakalpojuma izmaksas galvaspilsētā veidotu vairāk nekā 300 tūkstošus eiro, līdz ar to valdības 2014. gada lēmumā noteiktais 200 tūkstošu eiro limits varētu būt nepietiekams.

"Kopējo finansējuma apjomu, iespējams, nāktos palielināt līdz 500 tūkstošiem eiro, ja atskurbšanas pakalpojuma organizēšanā diennakts režīmā iesaistītos Rīgas pilsētas pašvaldība," ziņojumā klāsta ministrija.

VARAM gan uzskata, ka tādējādi tiktu atslogotas Rīgas slimnīcas. "Pilnvērtīga atskurbšanas telpu darbība Rīgā ietekmēs arī sabiedriskās kārtības uzturēšanu valsts galvaspilsētā un tās tuvākajā apkaimē," piebilst ministrija.

Saskaņā ar ziņojumu šogad atskurbšanas pakalpojumu sniegšanā kopumā ir iesaistījušās 23 pašvaldības.

Pašlaik paredzēts, ka valsts līdzfinansējums pašvaldībām veido 15 eiro par katru atskurbtuvē ievietoto personu, bet ne vairāk kā 200 tūkstošus eiro gadā.

Kompensācijās par 2014. gadu tika izmaksāti 153,7 tūkstoši eiro, tostarp lielākie izdevumi bija Liepājas pilsētas domei, kam piešķirti 42,6 tūkstoši eiro. Jelgavas pilsētas domei tika piešķirti 34,5 tūkstoši eiro, Daugavpils pilsētas domei - 33,4 tūkstoši eiro.

Informatīvajā ziņojumā VARAM rosina saglabāt atskurbšanas pakalpojuma organizēšanu kā pašvaldību brīvprātīgu iniciatīvu, ņemot vērā aspektus, ka pašvaldības pietiekami aktīvi turpina veidot atskurbšanas telpas un sadarbojas šī pakalpojuma nodrošināšanā.

Izstrādājot normatīvo regulējumu par atskurbtuvju darbību, būtu jānosaka minimālais atskurbšanas pakalpojuma standarts: tiesības un prasības medicīniskajam personālam, sanitāriem apstākļiem, atskurbšanas procesa nodrošināšanas kārtībai, atskurbtuvju reģistrācijai un darbības kontrolei, kā arī datu apkopošanai un analīzei, klāsta VARAM.

Ziņojums "Par sadarbības rezultātiem ar pašvaldībām par atskurbināšanas pakalpojuma sniegšanu, par pašvaldību praksi minētā pakalpojuma sniegšanā un priekšlikumiem turpmākai rīcībai šajā jomā" pieteikts ceturtdienas Valsts sekretāru sanāksmei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!